Medicinsko čudo
0

Dječak rođen bez pola mozga naučio hodati

Sarajevo-x.com
Porodica Rosbotham
Porodica Rosbotham
Dječak iz Engleske rođen bez pola mozga zapanjio je sve naučivši da hoda, nakon što su doktori tvrdili da neće moći ni puzati, prenosi Daily Mail.

Dvogodišnjem Finleyju Rosbothamu dijagnosticiran je rijetki oblik cerebralne paralize, kada je imao samo četiri mjeseca, nakon što su njegovi roditelji primijetili da nešto nije uredu s njim jer se nije razvijao kao i njegova sestra Ellie.

Doktori su skeniranjem otkrili da dječaku nedostaje veliki dio lijeve strane mozga i upozorili roditelje da vjerovatno neće nikada hodati niti čak puzati.

Dječakovi roditelji Kelly i Ivan Rosbotham 20 mjeseci su s njim obavljali terapije koristeći specijalne vježbe uz pomoć njegove omiljene igračke, malog tenka.

Uz pomoć fizioterapeuta, Finley je naučio da desnom stranom mozga kontroliše obje strane svog tijela stimulirajući ga da se kreće dok se igrao sa svojom sestrom blizankom.

Polako je učio da puže igrajući se sa tenkićem i nedavno je napravio svoje prve korake. Zapanjeni medicinari pripisali su zasluge za ovo "nevjerovatnoj roditeljskoj pažnji".

Finley i njegova sestra rođeni su sa sedam minuta razlike 4. juna 2009. godine i činilo se da su blizanci dobrog zdravlja, ali samo nekoliko mjeseci kasnije roditelji su shvatili da nešto nije uredu sa njihovim sinom, jer se nije pomjerao, smijao, niti bio živahan kao sestra.

Njegova majka je kazala: "On sada može kratko hodati ako se drži za stvari i napravio je sjajan napredak. Naučit ćemo ga znakovni jezik, jer postaje isfrustriran pošto se ne može izražavati".