Zdravlje
0

Djeca od pet godina se liječe od poremećaja ishrane

FENA
U engleskim bolnicama je u posljednje tri godine 197 djece starosne dobi od pet do devet godina liječeno od nekog poremećaja ishrane - anoreksije ili bulimije, saopćili su u ponedjeljak stručnjaci Instituta za zdravlje djece pri londonskom Univerzitetskom koledžu.

Prema podacima iz 35 bolnica, riječ je o 98 djece starosti od pet do sedam godina i 99 djece od osam i devet godina, izvijestila je u ponedjeljak francuska novinska agencija AFP.

Od poremećaja ishrane je u rečenom periodu liječeno i 400 engleske djece starosti od 10 do 12 godina i preko 1.500 starosti od 13 do 15 godina.

Mada na poremećaje ishrane utječu i neki biološki i genetički faktori, očigledno je i da kulturni trend i fotografije iz modnih časopisa i onih koji prate slavne ličnosti sve više utječu na djecu, pa to već poprima alarmantne razmjere.

Suzan Ringvud, zamjenica direktora neprofitne organizacije "Beat", koja je posvećena poremećajima ishrane, ističe da se ženama danas kao idealan tip natura figura djevojčice.

Zbog toga ženska djeca mogu da počnu da strahuju od puberteta i fizičkog sazrijevanja i da na neki način nastoje da ga odgode.

Stručnjaci napominju da navedene brojke nisu potpune jer neke bolnice daju podatke samo za slučajeve kada su djeca toliko loše da moraju da ih smjeste kod sebe na liječenje, a ne i za slučajeve kad djeca koja se liječe borave kod kuće.

Osim toga, neke državne bolnice ne daju nikakve podatke o djeci koja se kod njih liječe od poremećaja ishrane.

Britansko ministarstvo zdravlja je objavilo da će u naredne četiri godine za psihološke tretmane poremećaja ishrane izdvojiti 400 miliona funti (455 miliona eura), u okviru čega je u planu i specifičan program namijenjen djeci i mladima.