Odgojne mjere
1

Djeca koju roditelji tuku su manje inteligentna

Sarajevo-x.com
Novo istraživanje je pokazalo da su djeca na koju roditelji primjenjuju "odgojne mjere" šamaranja manje inteligentna nego njihovi vršnjaci.

Istraživači su, također, pronašli vezu između toga koliko često djeca bivaju na ovaj način kažnjavana i njihovog kvocijenta inteligencije. Oni su upozorili da djeca koju se redovno udara mogu patiti od simptoma blisko povezanih s PTSP-om, te da bi mogla biti mnogo plašljivija.

Kakogod, naučnici priznaju da je istraživanje pokazalo da roditelji češće tuku djecu koja su manje inteligentna.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.500 djece podijeljenih u dvije grupe. U prvoj grupi našla su se djeca u dobi od dvije do četiri godine, a u drugoj od pete do devete.

Istraživači su tokom četiri godine pratili i bilježili koliko često su roditelji šamarali dijete, te imazatim mjerili IQ. Došli su do saznanja da je IQ u mlađoj grupi bio u prosjeku za pet bodova manji kod djece koja su bila udarana, od one koja nisu, piše Daily Telegraph.

Slično važi i za stariju djecu. Studija pokazuje da je IQ niži za 2,8 posto ukoliko se radi o djetetu na koje roditelji primjenjuju odgojne mjere šamaranja.

"Koliko često roditelji šamaraju dijete od velike je važnosti za njegov intelektualni razvoj. Što češće dijete tučete, to će se sporije razvijati njegove mentalne sposobnosti", kaže profesor Murray Straus sa Univerziteta u New Hampshireu.