Zdravlje
15

Djeca koja piju punomasno mlijeko su mršavija jer imaju manju potrebu za grickalicama

Klix.ba
Djeca koja piju punomasno mlijeko su mršavija od djece koja konzumiraju mlijeko s manje masnoće, pokazalo je novo istraživanje. Istraživači vjeruju da punomasno mlijeko daje osjećaj sitosti te da zbog toga neće posegnuti za nekom nezdravom hranom.

Istraživanje je pokazalo da su ova djeca imala viši nivo vitamina D koji nastaje zbog količine masnoće u mlijeku. Nizak nivo vitamina D povezan je s padom imunološkog sistema, promjenama raspoloženja, depresijom, anksioznosti i slabim kostima.

Kanadski istraživači su otkrili da djeca koja piju mlijeko koje sadrži 3,25 posto masnoće imaju indeks tjelesne mase 0,72 jedinice manji od djece koja su pila mlijeko sa manje mliječne masti. Doktor Jonathon Maguire, pedijatar u ST Micaela bolnici u Torontu, kazao je da se razlika u indeksu tjelesne mase može odnositi na razliku između djece koja imaju normalnu težinu i koja su pretila.

Iako su stručnjaci ranije preporučivali da se konzumira mlijeko koje u sebi ima manje masnoće, doktor Maguire predlaže punomasno mlijeko jer djeca neće imati potrebu za nezdravim namirnicama koje imaju puno kalorija. On je skeptičan i u vezi sa smjernica koje pedijatri daju roditeljima da djeca starija od dvije godine trebaju popiti dvije čaše manje masnog mlijeka kako bi se spriječio rizik od pretilosti. Ljekar ističe da se pretilost kod djece utrostručila u posljednjih 30 godina, dok se potrošnja punomasnog mlijeka u istom periodu prepolovila.

U studiji koja je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition bilo je uključeno 2.745 djece u dobi od dvije do šest godina.