Zdravlje
16

Djeca koja jedu riblje ulje bolje i brže čitaju od svojih vršnjaka

Klix.ba
Djeca koja jedu riblje ulje bolje čitaju od svojih vršnjaka, utvrdila je jedna studija.

Istraživači su otkrili da je sposobnost čitanja kod mladih ljudi značajno unaprijeđena zbog konzumiranja Omege 3. Eksperti kažu da otkrića ponavljaju koliko je bitno osigurati regularnu upotrebu masnih kiselina u dijetama djece kroz riblje ulje u lososu, tuni, sardini, haringi i skuši.

Istraživanjem je otkriveno da su djeca koja su uzimala Equazen koji je spoj Omege 3 i Omege 6 tri mjeseca pokazala značajni napredak u sposobnosti čitanja od onih kojima je davan placebo.

"Potrebno nam je da više roditelja, učitelja i profesionalaca iz oblasti zdravstva budu svjesni značaja Omege 3 iz ribe i morske hrane. Bilo koja riba i morska hrana je dobar izvor Omege 3. ako ne volite ribu, onda uzimajte dodatak", rekao je dr. Alex Richardsona sa Univerziteta Oxford.

Istraživanje provedeno u neuropsihijatrijskom centru Gillberg na Univerzitetu Goteburg u Švedskoj, a proučavali su djecu od devet i 10 godina. U istraživanju su učestvovali učenici 12 glavnih škola, a testirano je njihovo čitanje - brzina, vizuelna analiza, vještine slušanja, vokabular...

Djeca koja su koristila Omegu 3 imala su za 64 posto bolje rezultate od djece koja su uzimala placebo. Za 10 posto su bila brža, a 20 posto bolje vidjela i čula.