Nutricionisti upozoravaju
0

Dijete koje drže slavne osobe mogu uništiti zdravlje

Sarajevo-x.com
Ovo je doba godine kad se žene u medijima "bombarduju" savjetima o tome šta bi mogle i trebale jesti. No, naučnici upozoravaju da bi odlazak na dijetu i konzumiranje samo određene hrane moglo narušiti njihovo fizičko i mentalno zdravlje.
Stručnjaci upozoravaju na porast mentalne bolesti pod nazivom ortoreksija nervoza. Oni koji obolijevaju od ove bolesti obično sebi uskraćuju određenu vrstu hrane.

Nutricionisti ističu takve hirove slavnih osoba, poput dijeta za određenu krvnu grupu, koja je omiljena britanskoj pjevačici Cheryl Cole, dok je javorov sirup omiljeni dodatak prehrani za pop-zvijezdu Beyonce i manekenku Naomi Campbell, koje su tada pod posebnim režimom ishrane. Ortoreksija pogađa uglavnom žene u 30-im godinama.

Dok djevojke i žene obole od anoreksije ograničivši količinu onoga što jedu, od ortoreksije obole one koje su opsjednute kvalitetom hrane, te koje se odreknu "stavki" poput soli, šećera, kofeina, alkohola, pšenice, kvasca, soje i mliječnih proizvoda. Također, odriču se i namirnica koje mogu sadržavati umjetne aditive. Držanje do tih pravila također može značiti i da će odbiti jesti u restoranima ili kod prijatelja, stvarajući pritisak u međuljudskim odnosima.

Takvo ponašanje vjerovatno vodi ka ozbiljnim bolestima, upozoravaju nutricionisti ističući kako su žene svakodnevno izložene porukama kako da se hrane "zdravije". Psiholozi navode i kako anoreksični ljudi uglavnom taje svoje prehrambene navike, dok se oni s ortoreksijom čak razmeću njima. Stoga stručnjaci savjetuju da je najbolje zanemariti bombastične informacije o zdravoj i lošoj hrani te jesti normalno, prenosi Daily Mail.