Zdravlje
0

Dijeta od koje možete izgubiti pamćenje

Sarajevo-x.com
Izbacivanjem karbohidrata iz prehrane možda izgubite na težini, ali vam pritom prijeti opasnost da izgubite pamćenje, tvrde stručnjaci.

Istraživanje provedeno nad osobama na dijeti pokazalo je da oni koji zaobilaze ovakve namirnice mentalne testove urade mnogo lošije nego oni koji ih unose.

Karbohidrati su, naglašavaju doktori, veoma važan izvor energije za rad mozga, a mentalne performanse umnogome opadnu nakon dijeta kao što je tzv. Atkinsonova.

Doktorica Holly Taylor, vođa tima istraživača istakla je: "Studija je pokazala da hrana koju jedete može odmah utjecati na vaše ponašanje. Popularne dijete sa smanjenim unosom karbohidrata ili one koje ih potpuno izbacuju iz ishrane mogu veoma negativno utjecati na razmišljanje i spoznaju."

Najpoznatija dijeta ovog tipa je Atkinsonova koja je postala veoma raširena od 2000. godine naovamo. Ona potpuno zabranjuje brašno, šećer i krompir, a dozvoljava proteine i masnoće. Također nisu dozvoljene ni neke vrste voća i povrća.

Nova studija, o kojoj piše Daily Mail, djelo je naučnika sa Univerziteta Tufts u Bostonu, SAD. Oni su testirali rad mozga kod 19 žena-volontera starosne dobi od 22 do 55 godina. Za samo sedam dana, žene koje su stavljene na dijetu sa smanjenim unosom karbohidrata na testiranjima su pokazale mnogo lošije rezultate nego žene koje su slijedile standardnu dijetu sa smanjenim unosom kalorija.

Testiranja su bila usmjerena na pažnju, dugoročno i kratkoročno sjećanje, vizuelnu i prostornu memoriju. Vjeruje se da sporne dijete smanjuju nivo glukoze, odnosno šećera u krvi, čime mozak ne dobija dovoljno "goriva" za rad ćelija.