Revolucija u dijagnostici
0

Dijagnoza Alzheimerove bolesti pregledom mrežnjače

FENA
Rano otkrivanje Alzheimerovog sindroma je u fokusu velikog broja naučnika na Zapadu, čije stanovištvo u prosjeku postaje sve starije, a otkriće iz Muenchena moglo bi biti revolucija u dijagnostici "staračke senilnosti", prenosi u subotu Deutsche Welle.

Alzheimerov sindrom podrazumijeva odumiranje ćelija mozga. To je i dalje bolest o kojoj se malo zna. Kada se uoče prvi simptomi, zaboravnost ili zbunjenost oboljelog, to znači da su mnoge ćelije mozga već odumrle i da se napredovanje bolesti teško može zaustaviti. Rješenje bi mogao biti jedan jednostavan pogled u oči, tvrdi profesor Jochen Herms s minhenskog Instituta za neuropatologiju. Jer, sve što se dešava u mozgu oslikava se na mrežnjači oka.

Ako Herms uspješno završi svoje istraživanje, nastat će prava revolucija u dijagnostici opakog Alzheimera.

Sprava za dijagnozu je visoka tek pola metra. Liči na mikroskop. Pod ovu napravu smješten je miš s ogromnim sočivima na očima. Skener emituje plavu svjetlost i skenira oči. Na monitoru se prikazuje sivkasta zakrivljena površina iz čije sredine kreću fine linije. To je slika mrežnjače oka ovog malog miša.

"Ovdje vidimo projekciju ćelija iz ganglija. Predivno…" Herm ima jasnu viziju: pregledi mrežnjače će moći otkriti same začetke Alzheimerovog sindroma. To bi moglo postati nešto sasvim normalno - kao što danas markerima rano može da se otkrije rak.

Skener pregleda mrežnjaču pacijenta i označava bjelančevinaste čvoriće. Oni su na monitoru prikazani drugačijom bojom i jasno vidljivi. Međutim, cijelo ovo istraživanje je trka s vremenom.

Profesor Herms je pod pritiskom: u Njemačkoj se broj pogođenih ovom bolešću povećava - samo u nekoliko narednih godina bit će dva miliona novooboljelih.

Usto, i laboratorij, koji kompletno finansira istraživanja, daje Hermsu samo još godinu dana šanse. Do tada mora imati konkretne rezultate.

"To je velika nada. Ali morate znati da trenutno u svijetu između 20 i 30 hiljada istraživača radi na istoj stvari: traže neki kamen temeljac na kojem će u budućnosti počivati dijagnosticiranje Alzheimera. A samo nekoliko naučnika ima sreću da dođe do otkrića koja čine njihov rad uspješnim", objasnio je Herms.