Zdravlje
0

Deset savjeta za bolji san

Sarajevo-x.com
Vaš raspored spavanja direktan je odraz vaših navika spavanja. Poboljšavanjem vlastitih navika spavanja, možemo povećati šanse za bržim padanjem u duboki san i dužim spavanjem, od sedam do devet sati. Dobar san svakako će vam obezbijediti mnoge zdravstvene prednosti, a osjećat ćete se fantastično. Zato pročitajte listu savjeta za bolji i kvalitetniji san koju je sastavio web portal About.com.

Spavaću sobu isključivo koristite za spavanje i seks

Spavaća soba bi se trebala koristiti samo za spavanje i seks, što znači da je zabranjeno čitanje ili gledanje televizije u krevetu. Ovakve radnje zbunjuju vaš organizam, zbog čega se veoma teško uspavljuje. Dajte sebi oko 15 minuta da zaspite. Ukoliko ste budni i nakon 15 minuta, odmah napustite spavaću sobu i sačekajte da vas umor savlada. Možete uzeti neko dosadno štivo za čitanje, ali izbjegavajte televizijski ili kompjuterski ekran. Zapamtite, vaš je cilj da uvježbate da što brže zaspite. Čitanje zanimljive knjige, gledanje televizije i slično vam nikako neće pomoći u tome, već samo odmoći.

Napravite si tačan raspored

Odlazite na spavanje i budite se uvijek u isto vrijeme, kako bi navikli organizam na spavanje u tačno određeno vrijeme. Ako možete održavati isti raspored spavanja i buđenja nekoliko sedmica, vjerovatno ćete kasnije i brže utonuti u san i osjećati se mnogo svježije. Izbjegavajte dugo spavanje vikendom i duge izlaske vani. Ako se budete budili oko 6.30 radnim danima, a vikendom u 8.30, vašem tijelu će trebati dva dana da se prilagodi. Nećete dobro spavati do srijede svake sedmice.

Osmislite ritual za spavanje

Osmislite si noćni ritual koji će vašem organizmu signalizirati da je vrijeme za spavanje. Započnite sa ritualom oko 30 minuta prije lijeganja u krevet kako biste otjerali stresne misli i bili potpuno spremni za spavanje. Kratko čitanje nekog laganog štiva u dnevnoj sobi ili topla kupka idealni su kao priprema za spavanje. Izbjegavajte televiziju, jer stimulira vaš mozak.

Vježbajte svaki dan

Dnevna fizička aktivnost će unaprijediti vaše šanse za brzim padanjem u duboki san. Pokušajte raditi vježbe u ranim jutarnjim satima, i nikada tri sata prije spavanja. Vježbanje kasno navečer će vam svakako otežati spavanje. Redovna dnevna vježba će disciplinovati vaše spavanje, ali i poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

Izađite na sunce

Sunčeva svjetlost reguliše biološki sat i navečer vas čini pospanim, stimulacijom vašeg organizma na proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja. Neophodno je svakodnevno izlaganje svjetlosti, a to u jutarnjim satima može biti posebno korisno. Svako jutro dignite roletne i zavjese kako bi vašu spavaću sobu obasjala svjetlost.

Izbjegavajte kafu u poslijepodnevnim satima

Pojedine osobe su osjetljive na kafein i ne smiju piti kafu, čaj ili druge napitke koji sadrže kafein najmanje šest sati prije spavanja. Dakle, ukoliko imate problema sa spavanjem, pokušajte poslijepodne i navečer izbjegavati kafein.

Zamračite spavaću sobu

Kontrast između dnevne svjetlosti i noćne tame pomaže ojačati prirodni ritam vašeg tijela. Ako zamračite spavaću sobu, moći ćete brže utonuti u san i duže spavati. Spuštanje roletni i zatvaranje vrata vašu spavaću sobu će učiniti dovoljno mračnom.

Izbjegavajte alkohol

Ta mala čaša vina može vam zadavati probleme kad legnete u krevet. Nakon večernjeg pića moći ćete fino zaspati, ali ćete se najverovatnije probuditi usred noći. Zato pokušajte izbjegavati alkoholna pića prije spavanja i ispitajte da li zbog toga bolje spavate. Za svako piće koje popijete, dajte svom organizmu najmanje sat vremena za procesiranje istog prije nego što pokušate zaspati.

Prestanite pušiti

Nikotin u cigaretama je stimulans koji će vas držati budnima. Ako ste ovisni o pušenju, postoji mnoštvo načina kako prestati pušiti. Prednosti su svakako mnogobrojne, poput boljeg sna, dužeg života, veće energije i uštede novca. Pušači se također ranije bude zbog povlačenja nikotina iz organizma.

Posjetite lječnika

Konačno, ako gore navedene dramatične promjene stila života ne postignu željeni efekat, najbolje je posjetiti lječnika. Možda patite od neke vrste poremećaja spavanja ili vam je jednostavno potrebna privremena pomoć kako bolje spavati.