Trebaju dodatnu pažnju
14

Dermatologinja tvrdi da ova tri dijela tijela najčešće ne čistimo kako treba

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Američka dermatologinja u videu na TikToku otkrila je tri ključna dijela našeg tijela kojima bi trebali posvetiti dodatnu pažnju prilikom tuširanja.

Dermatologinja Lindsey Zubritsky - poznata kao Dermguru na društvenim mrežama - na TikToku je podijelila video u kom otkriva koje dijelove tijela "definitivno ne čistimo dovoljno".

Upozorila je da zanemarivanje može dovesti do perutanja kože i nakupljanja prljavštine i bakterija što u nekim slučajevima može dovesti do ozbiljnih infekcija.

Lindsey je napomenula da područje iza ušiju definitivno ne peremo dovoljno. Rekla je da ako protrljate prstom iza jednog "i primijetite miris na njemu ili osjetite nešto, trebali biste ga više prati". Također je navela kako je "super uobičajeno" da vam se iza ušiju ljušti koža te nakuplja perut.

Još jedno često zaboravljeno mjesto je vaš pupak, nastavlja dermatologinja.

"Ovo je uobičajeno područje za sakupljanje znoja i nakupina prljavštine", objasnila je, "U stvari, ako ga ne čistite dovoljno, imat ćete toliko prljavštine unutra da ćete razviti kamen na pupku".

Poznat i kao omfalolit, ovo je tvrd predmet nalik kamenu koji se formira unutar vašeg pupka nakon što se tamo zarobe prljavština, masna kosa i mrtve ćelije kože.

"Konačno, definitivno ne čistite dovoljno nokte", rekla je.

Pojasnila je da kada se tuširate, zaista morate ući ispod noktiju četkom za ribanje da biste se riješili prljavštine i nakupina.

Healthline također preporučuje korištenje deterdženta za suđe kako biste se riješili ulja ispod, kao i mekanu krpu za pranje ili štapić za zanoktice.