{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daily Telegraph: Nada za oboljele od raka

F
FENA
29.12.2007. u 08:21
0
0
Daily Telegraph: Nada za oboljele od raka
0
Daily Telegraph: Nada za oboljele od raka
Naučnici u Velikoj Britaniji, po svemu sudeći, stigli su nadomak otkrića koje bi moglo dovesti do stvaranja lijeka koji bi spriječio širenje kancerogenih ćelija i stvaranje sekundarnih tumora, piše u petak Daily Telegraph.
Brzina širenja raka u ljudskom organizmu, odnosno njegovog napredovanja, obično je ključna za određivanje vrste i intenziteta terapije, ili više njih, za svakog pojedinačnog pacijenta, navodi list.

U velikom broju slučajeva događa se da uzrok smrti oboljeloga ne bude primarni, već takozvani sekundarni tumor, koji nastaje kada se zaražene ćelije prošire na neki drugi organ.

Naučnici iz ugledne britanske nevladine organizacije Cancer Research, koja se bavi istraživanjima u oblasti liječenja i prevencije raka, sada su saopćili da je najnovije otkriće u veoma kompleksnoj oblasti ćelijskih migracija podgrijalo nade da bi se u bliskoj budućnosti moglo doći do lijeka koji bi spriječio da se rak dalje proširi ako se otkrije dovoljno rano.

Time bi se višestruko povećale šanse za izlječenje oboljelih, tvrdi Daily Telegraph, koji navodi da je samo u 2007. godini u svijetu otkriveno oko 12 miliona slučajeva oboljelih od različitih vrsta tumora, dok od posljedica raka svakoga dana širom svijeta umire oko 20 hiljada ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: