Različiti simptomi
11

Da li postoji muška i ženska gripa?

Klix.ba
Žene često optužuju muškarce da pretjeruju u svojim reakcijama kada imaju gripu. Ali novo istraživanje pokazalo je kako su žene te koje će prije priznati da se zbog prehlade osjećaju nemoćno, nego muškarci.

Istraživanje sa londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu pokazuje kako žene, koje su i podložnije gripi, u 16 posto slučajeva priznaju da su bolesne i da se osjećaju slabo. Žene su podložnije gripi jer provode više vremena s djecom od muškaraca.

"Žene češće oboljevaju ukoliko imaju djecu mlađu od 18 godina", rekla je vođa projekta dr. Alma Adler. Dokazano je i da ljudi koji imaju mlađu djecu oboljevaju od gripe 14 posto više od onih koji nemaju.

Istraživači su se bavili i pitanjem da li postoji muška gripa. Razlog za to je što muškarci često prebole tu gripu na nogama i ne žaleći se, a čak se smatra da imaju i drugačije simptome od žena.

"Svaki virus je drugačiji i ovisi od toga koliko je naporan za organizam. Nikada ne znamo kako će tačno djelovati na ljude. Virusi različito utječu na muškarce, žene i djecu", rekao je dr. Douglas Fleming.

Istraživači tvrde da ne postoji naučni dokaz kako muškarci i žene imaju različite simptome kada obole od gripe, ali da se to može objasniti različitim ponašanjem tokom bolesti ova dva spola.

"Znamo da žene različito reagiraju na infekcije. One su osjetljivije na svoje zdravlje. Muškarci se vole hvalisati okolo. Ali kada su bolesni oni misle da će umrijeti, legnu u krevet i očekuju da će ih žena paziti", tvrde istraživači s Oxforda.