Djeca ulaze u pubertet ranije
0

Da li osmogodišnja djeca trebaju koristiti dezodorans

Klix.ba
Dezodorans za osmogodišnjake postao je veliki hit koji se prodaje u Velikoj Britaniji. Ovo sredstvo namijenjeno je tinejdžerima koji tek ulaze u pubertet.

Ljekari kažu kako više nije neobično da djevojčice počnu pokazivati znakove sazrijevanja, poput znojenja, u devetoj, a dječaci u desetoj godini, što je u oba slučaja za dvije godine ranije u odnosu na prošla vremena.

Oni nisu u stanju u potpunosti objasniti fenomen, ali jedna teorija je da izloženost hemikalijama u okolini, zajedno sa prerađenom hranom, koja oponaša učinke hormona, pokreće pubertet ranije.

Druge studije povezale su pubertet sa izloženošću djece utjecaju televizije i kompjutera. Šta god da je razlog, mnoga djeca se bore sa problemom znojenja. Majke su izjavljivale kako školske uniforme peru svaki dan te izražavaju zabrinutost da im daju dezodorans zbog upozorenja o hemijskom sadržaju koji može biti štetan.

Dezodorans za djecu razvili su Michael i Roberta Harris iz Hertfordshirea, koji imaju iskustva u farmaceutskoj industriji. Oni su razvili i parfeme za bebe. Na ideju o razvoju dezodoransa došli su kada su ugledali svoju sedmogodišnju unuku kako se znoji. Dezodorans za djecu sastoji se od aluminija i parabena.