Navika ili ne
91

Da li je popodnevno drijemanje korisno ili štetno, evo odgovora stručnjaka

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mnogi pretpostavljaju da će brzi drijemež usred radnog dana rezultirati samo još većom iscrpljenošću, ali je li to stvarno tako?

Rezultati nove studije o potencijalnim zdravstvenim dobrobitima drijemanja te kako najbolje iskoristiti svoj dnevni spavanac donose konačni odgovor.

Novo istraživanje kaže da dnevni drijemež može biti koristan za mozak. Nova studija objavljena u časopisu Sleep Health otkrila je skromnu uzročnu vezu između uobičajenog drijemanja i većeg ukupnog volumena mozga.

Istraživači su izvukli podatke iz UK Biobank - ekspanzivnog skupa podataka od preko 500.000 odraslih u dobi od 40 do 69 godina.

Koristeći metodu nazvanu Mendelska randomizacija, analizirali su povezanost između dnevnih navika spavanja učesnika i njihovih moždanih markera, kao što su volumen hipokampusa, vrijeme reakcije, vizualna memorija i ukupni volumen mozga. Otkrili su da su oni koji su izjavili da su drijemali tokom dana imali veći volumen mozga. Volumen mozga zvuči pomalo apstraktno, ali ključan je za cjelokupno zdravlje mozga. Prema studiji iz 2016., veći ukupni volumen mozga povezan je sa smanjenim rizikom od smrtnosti.

Kako starimo, volumen mozga ima tendenciju smanjenja, ali cilj je usporiti taj proces. Dugo je poznato već da dobar san može pomoći u zaštiti mozga od propadanja, a ovo novo istraživanje sugerira da čak i kratko drijemanje može pomoći u postizanju istog. Prethodno istraživanje pokazalo je da drijemanje također može potaknuti kognitivnu funkciju i pomoći da se osjećate energičnije tokom dana - što to čini još produktivnijom navikom.