Momci, pažnja!
0

Da li i vama laptop prži testise?

Sarajevo-x.com
Izumitelji laptopa vjerovatno nisu previše brinuli o reproduktivnom zdravlju muškaraca. Međutim, naučnici su dokazali da zagrijavanje ove vrste računara dok ga držite na krilu može štetno djelovati na kvalitet vaše sperme.

Autori studije u žurnalu "Fertility and Sterility" saglasni su u jednom: svoj laptop što prije počnite držati na stolu umjesto na vlastitim nogama.

Mjereći temperaturu testisa mladića koji su učestvovali u studiji, a koji su laptope držali u krilu, otkrili su da se oni ubrzo pretjerano zagriju, čak i korištenjem podloge.

Za štetno djelovanje na kvalitet sperme dovoljno je da mošnje budu zagrijane tek iznad jednog Celzijusovog stepena.

"Milioni muškaraca danas koriste laptope, posebno oni u reproduktivnoj životnoj dobi", kaže dr. Yefim Sheynkin, urolog Državnog univerziteta New York, inače vođa ove studije. "U samo 10 do 15 minuta temperatura njihovih testisa već je iznad one koja se smatra sigurnom, a da to i ne osjete."

Do koje mjere vrelina laptopa šteti spermi tek će biti precizno utvrđeno, a naučnici objašnjavaju da to što ste počeli koristiti laptop ne znači da ćete postati neplodni. Ipak, dodaje Sheynkin za "Reuters", čestom upotrebom mogli biste se suočiti sa ovim problemima jer "testisi nemaju vremena da se ohlade".

Prema podacima američke urološke asocijacije, svaki šesti muškarac u SAD-u ima probleme pri začeću djeteta. Na to, naravno, utječu i način života i prehrana, kao i lijekovi koje pijemo.

Doktor Sheynkin dodaje da treba izbjegavati uske i kratke pantalone.

Držanjem laptopa na krilu i s prekriženim nogama za sat vremena povećavate temperaturu svojih testisa za 2,5 stepeni. I dok podloga za laptop čini da se uređaj manje zagrijava, to ne pomaže testisima i može dati samo "lažni osjećaj sigurnosti", upozorava doktor.

"Nije bitno kakvu podlogu koristite. Možete staviti i jastuk, ali vas to i dalje neće zaštititi", dodao je.

Položaj nogu igra veliku ulogu u ovom slučaju. Kad sjedite raširenih nogu, situacija može biti bolja, ali i u ovom slučaju za 30-ak minuta počinje hipertermija.