{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CryoSave izdvojio 53.820 KM za 12 porodica iz udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka“

3.2.2015. u 09:50
137
CryoSave izdvojio 53.820 KM za 12 porodica iz udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka“
137
CryoSave izdvojio 53.820 KM za 12 porodica iz udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka“
Do januara 2015. godine CryoSave je izdvojio sredstva u iznosu od 237.705,00 KM za 53 porodice iz BiH koje su dobile besplatno pohranjivanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Njih 12 su članovi udruženja Srce za djecu koja boluju od raka
Program besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce (CFFDP) u BiH omogućen je već šestu godinu od CryoSavea, vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija.

"CryoSave je jedina banka matičnih ćelija koja provodi ovaj humanitarni program, koji ima za cilj da pomogne porodicama kojima je to najpotrebnije. Koncipiran je tako da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a u užem srodstvu imaju člana porodice (majka, otac, brat ili sestra od bebe) kojem je dijagnostifikovano neko od preko 70 teških oboljenja, koje se nalaze na listi oboljenja koja se mogu liječiti matičnim ćelijama", navode iz CryoSavea.

Porodice mogu da apliciraju za program ukoliko član porodice trenutno boluje i liječi se standardnom terapijom ili ako je član porodice u fazi remisije do 5 godina.

Zahvaljući ovom programu koji CryoSave provodi u zemljama u kojima djeluje, četverogodišnjem dječaku koji je bolovao od Blackfan-Diamond anemije u Španiji uspješno je urađena transplatacija matičnim ćelijama uzetih iz pupčane vrpce njegove sestre.

"Kako bi transplantacije bile uspješne veoma je važno da se klinike koje obavljaju transplantaciju mogu osloniti na kvalitet krioprezerviranih matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Cryo-Save konstantno dokazuje da ispunjava sve zahtjeve jer matične ćelije pohranjuje po najsavremenijim standardima", navodi se u saopštenju.

"Pored društvene odgovornosti, ovaj program nosi jasnu poruku da su terapije i liječenja matičnim ćelijama realnost, da se matične ćelije pohranjene u Cryo-Save banci matičnih ćelija mogu uspješno iskoristiti za terapije i liječenja u akreditovanim centrima, bolnicama širom svijeta", izjavila je Azra Habibija, menadžerica za izvršne poslove marketing i medije CryoSave za BiH.

Borba sa rakom je izrazito teška i isrpljujuća kako za dijete tako i za cijelu porodicu. Neizvjesnost, promjena životnih navika, susret sa strašnim bolničkim prizorima, bolovi i strahovi, nerazumijevanje bolesti i ostale popratne pojave predstavljaju veliki izazov koji iziskuje dosta psihičkog napora. Mnogi roditelji traže sve mogućnosti za izliječenje svoje djece.

"Prilikom upoznavanja roditelja sa pojmom pohranjivanja matičnih ćelija, a posebno sa besplatnim programom koji nudi CryoSave mnogi od njih se odlučuju za prinovu u porodici, ukoliko već ne očekuju. Za jednu porodicu čije dijete se liječi ili je završilo liječenje najveći strah predstavlja mogućnost povrata bolesti, a saznanje da postoje matične ćelije koje mogu pomoći u potpunom izliječenju, daju snagu i sigurnost porodicama. Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka nastoji pomoći u liječenju djece a program besplatnog pohranjivanja matičnih ćelija puno pomaže u ostvarivanju ovog cilja", istakla je Jasna Vatreš, sekretar Udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: