{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crno vino produžava život

S
11.7.2008. u 16:00
0
0
Crno vino produžava život
0
Jedan od sastojaka crnog vina, poznat kao resveratrol usporava starenje srca, kostiju, očiju i mišića, pokazala su nova istraživanja.
Testiranje izvršeno na miševima je pokazalo da oni koji su dobijali doze ove tekućine imaju jače kosti, bolju ravnotežu i koordinaciju, a njihovo srce je zdravije nego kod životinja kojima vino nije davano.Kod druge grupe također je bilo više šansi za pojavom očne mrene.

Ipak, sastojak pronađen u kožici crnog grožđa nije uzrokovao duži život miševa ako nije bio u kombinaciji sa visokokaloričnom dijetom.

Resveratrol je tako poboljšao zdravlje i gojazne miševe učinio dugovječnijim. Ovaj sastojak nije pronađen u bijelom vinu.

Smatra se da se upravo njegovim djelovanjem može objasniti takozvani "francuski paradoks" odnosno pojava u pojedinim dijelovima Francuske gdje stanovnici jedu masnu hranu, a opet nemaju čestih srčanih problema.

Doktor David Sinclair sa Harvard Medical Schoola u Bostonu govorio je o rezultatima ove studije.

"Bio sam iznenađen koliko široku oblast primjene je ovaj sastojak imao kod miševa," kaže ovaj naučnik. "Obično supstance uspore ili poboljšaju razvoje jedne bolesti, ali u ovom slučaju uticao je na cijeli niz problema vezanih uz starenje."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: