Zdravlje
0

Crni čaj može smanjiti rizik od raka jajnika

Sarajevo-x.com
Crni čaj može smanjiti rizik od nastanka raka jajnika, objavili su američki naučnici, a prenosi britanski Daily Mail. Studija je, naime, pokazala da je ženama koje su pile najmanje dvije šolje crnog čaja dnevno, za 30 procenata smanjen rizik od obolijevanja ove opake bolesti.

Rak jajnika po učestalosti, zavisno od zemlje do zemlje, zauzima treće ili peto mjesto. U ukupnoj smrtnosti žena od raka reproduktivnih organa, ova opaka bolest je na prvom mjestu.

Upravo to je nagnalo američke naučnike da urade studiju koja će pokazati da li je čaj djelotvoran u smanjenju rizika od ove teške bolesti.

Studija koju su proveli američki naučnici zaista je i pokazala da je čaj djelotvoran u smanjenju rizika od nastanka ove opake bolesti. Smatra se da antioksidantne supstance koje se nalaze u čaju poboljšavaju rad krvnih žila u ljudskom organizmu.

Studija je provedena u SAD-u na 414 žena, od kojih je pola već imalo dijagnosticiran rak jajnika.

Blizu 4.400 žena umre svake godine od raka jajnika. Britanska liječnica Catherin Hood izjavila je da je i ranije rađena slična studija koja je pokazala slične rezultate.

Ženama koje su pile dvije ili više šolja čaja dnevno, smanjen je rizik od nastanka raka jajnika za 48 procenata.

Rak jajnika je teško dijagnosticirati zbog nedostatka simptoma u ranim fazama bolesti i bržeg širenja malignih ćelija po tijelu, te se zbog toga rak kod više od polovine žena otkrije tek u uznapredovanoj fazi bolesti.

Najčešći simptomi, koji ukoliko su učestali nekoliko sedmica, a koji ukazuju na rak jajnika su: nadimanje, karlična ili abdominalna bol, teškoće prilikom jela i osjećaj sitosti ubrzo nakon započinjanja obroka, simptomi infekcije urinarnog trakta (nagla potreba za mokrenjem ili često mokrenje).