Zdravlje
30

Crni baloni upozorili na štetnost duhanskog dima, trešnja za zdravi život

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zavod za javno zdravstvo FBiH, u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Crvenim križom FBiH, Udruženjem PROI i Partnerstvom za javno zdravlje obilježili su danas u Sarajevu Svjetski dan nepušača i tako naglasili štetnost duhanskog dima po zdravlje stanovništva.

Volonteri Udruženja PROI i "Partnerstvo za javno zdravlje" puštali su crne balone (svakih osam sekundi po jedan) što simbolizira po jednu osobu koja u svijetu umre od posljedica neke od bolesti izazvane pušenjem.

Promovirajući zdravi život stanovništvu su dijelili trešnje u zamjenu za cigarete, vođeni idejom da nije dovoljno samo zahtijevati od nekoga da prestane pušiti nego mu treba ponuditi i alternativu.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Zavoda za javno zdravstva FBiH Aida Ramić - Čatak kazala je novinarima da je za obilježavanje simbolično odabran današnji dan kad je u BiH na snagu stupilo novo poskupljenje cigareta.

Kaže da je ove godine Svjetski dan nepušača posvećen problemu ilegalne prodaje, prometa i proizvodnje duhanskih proizvoda, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svaka deseta cigareta je nelegalno proizvedena.

Samir Ibišević iz Udruženja PROI naglasio je da je ovisnost od duhana jedna od najtežih vrsta ovisnosti, a malo je urađeno da se to i promijeni na način kako se to radi u državama okruženja i šire.

Istaknuo je tzv. pasivno pušenje koje pogađa nepušače posebno djecu, a promatra ga ne samo kao zdravstveni nego i kulturološki problem i atak na ljudska prava.

  • Koliko je kulturno pušiti u blizini ljudi koji ne puše, trovati ih cigaretom. Koliko je nepušačima ponuđena mogućnost izbora da uživaju pravo na čisti zrak kad sjede u prostorijama gdje se puši - kaže.

S tim u vezi spomenuo je kampanje usmjerene na usklađivanje zakona s pozitivnim praksama u Evropi, a svoju ulogu vide i u buđenju svijesti javnosti o štetnosti pušenja.

Na današnjoj pres-konferenciji bitnim je označeno dugoročno kreiranje javnog mnijenja o štetnosti pasivnog pušenja po zdravlje i pravo na život i rad u okruženjima bez duhanskog dima, s uvođenjem više preventivnog sadržaja u nastavne planove obrazovnih ustanova svih nivoa i implementacijom promotivnih kampanja uz pomoć nevladinih organizacija.

Svjetski dan bez duhana obilježava se 31. maja, a tim povodom Crveni križ FBiH snimio je prigodan CD i spot.