Uprkos operacijama
0

Čovjek drvo ostaje zarobljen u svom mutirajućem tijelu

Sarajevo-x.com
Dede Koswara (Foto: John Glionna, Los Angeles Times)
Dede Koswara (Foto: John Glionna, Los Angeles Times)
Iako je operisan mnogo puta do sada, Indonežanin Dede Koswara se i dalje bori sa bradavicama koje pokrivaju njegove ekstremitete, troše energiju i ograničavaju pokrete. Skoro je potpuno nesposoban da stoji na oteklim nogama. Postao je zarobljenik svog tijela.

Misteriozno oboljenje Koswaru je koštalo braka, karijere i neovisnosti. Proseći na ulici, zaposlio se u putujućem cirkusu. Izlagao se pogledima znatiželjnika kao "Čovjek drvo sa Jave".

"Kažu da nisam ljudsko biće", tiho je rekao 39-godišnjak. "Mogu reći šta god hoće, pretpostavljam da ja zaista jesam čovjek drvo."

Koswara kaže da boluje od humanog papiloma virusa, stanja koje obično uzrokuje male bradavice na tijelu, ali je on zbog svog slabog imuniteta i rijetke mutacije postao živi rasadnik bradavica koje su mu prekrile lice, noge i ruke.

Prvu operaciju imao je 1996., nakon čega je bio hospitalizovan 16 mjeseci i potom pušten kući jer mu doktori nisu znali pomoći.

Predsjednik na odjelu dermatologije na medicinskom fakultetu u Marylandu, Anthony Gaspari, mislio je da ima rješenje. Radeći sa indonezijskim hirurzima sa Kosware je skinuo skoro šest kilograma bradavica.

Rezultati su bili zapanjujući. Prvi put u deset godina nekadašnji ribar je mogao razabrati prste na svojim rukama i nogama.

Zbog neobičnog oboljenja postao je predmetom borbe među doktorima. Indonezijski doktori posumnjali su da dr. Gaspari uzima krv i uzorke tkiva bez dopuštenja da bi ih koristio u komercijalne svrhe.

Iako je Gaspari kasnije riješio nesporazum, napustio je medicinski tim koji je liječio Koswaru.

Od tada, Koswari se pogoršalo stanje. Bradavice su mu počele pokrivati ruke i noge i to puno brže nego prije.

Iako se za Indonežanina nakon mnogostrukih operacija govorilo da će se vratiti normalnom životu, bradavičaste izrasline, uzrokovane napretkom HPV-virusa, ponovo su počele rasti na njegovim rukama i nogama. Ponovo ne uspijeva držati čašu s vodom u rukama, piše u potresnoj priči "Los Angeles Timesa".