Flavonoidi u službi zdravlja
0

Čokolada i vino jačaju um i tijelo

Sarajevo-x.com
Istraživački tim naučnika i nutricionista s Oxforda dokazao je da vino, čokolada i čaj povećavaju kognitivne funkcije mozga jer su izuzetno bogati flavonoidima koji svojim antioksidativnim djelovanjem povoljno utiču na cijeli organizam.

Tim stručnjaka sa Oxforda utvrdio je da neke vrste hrane i pića koje svakodnevno unosimo u organizam pospjušuju kognitivne funkcije mozga.

Istražujući djelovanja flavonoida, biljnih tvari kojima su bogate poslastice koje sadrže čokoladu te crveno vino i čaj, dokazano je one veoma povoljno djeluju na mozak.

Također, dokazano je da se vino pokazalo najefikasnijim kod pacijenata koji su duže vrijeme uzimali namirnice bogate flavonoidima, piše 'Journal of Nutrition'.

Flavonoidi su tvari isključivo biljnog porijekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. Flavonoide u velikim količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, tamnoj čokoladi, šparogama, komoraču te u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu.

Flavonoidi imaju izražena antioksidativna svojstva, te istraživači vjeruju da njihov povećani unos putem prehrane može znatno smanjiti i rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, obajvio je 'Journal of Cellular and Molecular Medicine'.

Flavonoidi također reduciraju nivo lošeg holesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne sudove.