Zdravlje
14

Članice goraždanskog "Bisera": Karcinom dojke ne znači kraj

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članice i volonteri Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" Goražde na Trgu branilaca grada dijelili su ružičaste vrpce i brošure, želeći ukazati na značaj ranog otkrivanja karcinoma dojke.

"Mjesec oktobar posvećen je borbi protiv karcinom dojke, opake bolesti sa kojom se suočava veliki broj žena ali i muškaraca. Mi nastavljamo svoju misiju podizanja svijesti javnosti o važnosti ranog otkrivanja karcinoma dojke. Želimo podsjetiti naše sugrađane da se 90% oboljelih može izliječiti ako se karcinom otkrije u početnom stadiju", kaže Rahima Kadrić, predsjednica Udruženja "Biser" Goražde.

Karcinom dojke nikako ne znači kraj, smatra Rabija Obuća, članica Bisera koja je prije 31 godinu pobjedila ovu bolest. Naime, kao tridesetosmogodišnjakinja, Rabija je sasvim slučajno u jednom časopisu čitala o simptomima karcinoma dojke. Shavativši da ima iste simptome odmah se obratila ljekarima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"U vrijeme kada sam se ja suočila sa karcinomom, o tome se malo govorilo i znalo. Ali na vrijeme sam reagovala i ljekari su mi spasili život", kaže Rabija.

Saznanje da boluje od karcinoma teško je pogodilo i Vasviju Ramović.

"Mislila sam da neću živjeti ni tri, četiri mjeseca, da neću uspjeti da prebrodim ali hvala Bogu sve sam uspjela, i još sam pod hormonalnom terapijom ali izliječena, kaže doktor da je sve uredu. Svaki put želim učestvovati u ovakvim akcijama i upozoriti ljude na ovu bolest ali im i reći da je moguće izliječiti, da se ne plaše. Želim im skrenuti pažnju na važnost samopregleda i mamografskih pregleda", kaže Vasvija.