Zdravlje
24

Četkica ili konac, šta ide prvo? Stomatolozi imaju odgovor na najčešće pitanje pacijenata

N.N.
Ova nedoumica se godinama provlači po ordinacijama, a izgleda da je dilemi došao kraj.

Studija objavljena u specijaliziranom stomatološkom časopisu "Journal of Periodontology" otkriva da je čišćenje zuba koncem prije upotrebe četkice otklonilo više zubnog plaka nego u obrnutom postupku. Konac skida krupnije ostatke hrane sa zuba i desni, pa tako olakšava put četkici koja fino čisti zube.

Postoje i druge studije koje pokazuju da obrnuti redoslijed nije pogrešan, odnosno da su rezultati apsolutno identični. Jedno je sigurno - konac za zube i četkicu ne treba razdvajati prilikom održavanja oralne higijene. Samo tako možete spriječiti gingivitis i paradentozu.

"Paradentoza je najrasprostranjenija kronična bolest na svijetu. Ozbiljno ugrožava zdravlje i uzročnik je opasnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja ili Alzheimer", navodi predsjednik Američke akademije za parodontologiju, liječnik Bryan J. Frantz.

Paradentoza utječe na finansijske prilike pacijenta. Gubitak zuba zahtijeva ugradnju proteze što svakako nije jeftin izdatak, piše Men's Health.

Zbog toga zubari savjetuju pacijentima da osim četkice, obavezno koriste konac kako bi očistili prostor između zuba i desni.