{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri znaka koja vas upozoravaju da ćete doživjeti srčani udar

19.4.2014. u 12:30
82
77
Četiri znaka koja vas upozoravaju da ćete doživjeti srčani udar
82
 
Iako mnogi misle drugačlje, srčani udar se rijetko dešava "iz vedra neba". Tačnije, tijelo pokušava upozoriti danima ranije, sedmicama, nekada čak i mjesec ili dva prije samog udara.
Nažalost, kada shvatite da imate srčani napad, moglo bi biti već kasno da se spriječi smrt ili trajno oštećenje srca.

Takozvani "tihi" srčani napad, sa znakovima i simptovima koji su umjereni ili se čine nepovezanim za srce dugo su zabrinjavali kardiovaskularnog eksperta dr. Chauncey Crandall.

Nedavno je doktor kreirao specijalnu besplatnu video prezentaciju o četiri zlokobna upozoravajuća simptoma na koja treba posebno obratiti pažnju.

Četiri znaka o kojima govori dr. Crandall su: bol u prsima, iako svaki bol u prsima ne mora značiti i srčani udar. Može se osjetiti i bol u vratu, rukama, leđima, čak i vilici. Drugi znak je znojenje i mučnina. Treći znak su problemi sa disanjem, a četvrti znak je problem sa želucem.

Statistike pokazuju jasnu vezu između odgađanja liječenja simptoma srčanog udara i smrti ili oboljenja. Zbog toga je veoma važno znati šta vam vaše srce želi reći znakovima upozorenja koji su prikazani u videu dr. Crandall.

Iako je ovaj video pravljen u svrhu edukacije, ubrzo je postao viralan i prešao pet miliona pregleda u samo nekoliko mjeseci.

Takvo interesovanje ne iznenađuje ako se uzme u obzir da je srčani udar ubica br. jedan u Americi, gdje skoro milion ljudi svake godine doživi prvi srčani udar.

U navedenom videu dr. Crandall priča istinitu priču o čovjeku koji je zanemario simptome i umalo nije doživio ono najgore - smrt.

Priča jeste strašna, ali u isto vrijeme i osvještava da dobro otvorimo oči i ne zanemaruje znakove koje nam naše tijelo šalje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: