Čarobni napitak
0

Četiri šolje čaja dnevno sprečavaju srčani udar

Sarajevo-x.com
Ako radite u velikom uredu, redovno "zalijevanje" čajem može oduzeti mnogo vremena, ali, gledano dugoročno, vrijedi truda. Konzumiranje najmanje četiri šolje čaja dnevno dobro je za vaše zdravlje, a čak može spriječiti srčane udare, otkriva britansko istraživanje.

Omiljeno piće svih Britanaca također pospješuje koncentraciju, poboljšava raspoloženje i jača kosti, te su sada odbačene ranije tvrdnje da kafein i fluorid, sadržani u čaju, mogu negativno utjecati na zdravlje kostiju.

Nutricionist Carrie Ruxton je proučavala postojeću znanstvenu literaturu o crnom čaju, kojeg najviše koriste Britanci i došla do veoma zanimljivih zaključaka.

Prirodni oksidansi u čaju, polifenoli, doprinose mnogim biohemijskim procesima u tijelu, a dodavanje mlijeka u šolju čaja ne smanjuje njihovo djelovanje, zaključaj je nove studije.

"Najočigledniji dokaz upućuje na vezu između konzumiranja čaja, i to otprilike tri šolje dnevno, i smanjenog rizika od srčanog udara", kazala je Ruxton za Daily Mail.

"Također smo otkrili da su starije žene, koje su najviše podložne lomljenju kostiju, povećale gustoću kostiju zahvaljujući redovnom konzumiranju više od četiri šolje čaja dnevno. Jasno je da su potrebna dalja istraživanja i, u međuvremenu, svaki dan možemo uživati u tri do osam šolja čaja", dodala je Ruxton.