Najvažnije razumijevanje
4

Četiri načina kako možete pomoći partneru u borbi s erektilnom disfunkcijom

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako je erektilna disfunkcija problem koji uglavnom ima starija populacija, sve je više i mlađih muškaraca koji se susreću s ovim. U nastavku vam predstavljamo četiri načina na koje možete pomoći svom partneru da uspješno prebrodi ovo neugodno životno iskustvo.

Dobra komunikacija je kamen temeljac za normalno funkcioniranje svakog odnosa, ali ponekad može doći do poteškoća kada treba govoriti o seksualnim pitanjima, prenosi Health24.

Nije do vas

Jedna od glavnih misli koje vas mogu opterećavati jeste da ste možda vi uzrok njegove nesposobnosti da postigne erekciju. Možda smatrate kako ga ne možete uzbuditi kako ste navikli. Međutim, morate shvatiti da ovaj problem nije do vas. Naime, najčešći uzrok erektilne disfunkcije je oštećenje arterija, glatkih mišića i vlaknastih tkiva. Problemi s krvnim sudovima čine 48 posto problema s erekcijom.

Ohrabrite ga da posjeti ljekara

Uvriježeno je mišljenje kako muškarci trebaju biti snažni, jaki i krajnje muževni, a to stvara probleme kada je riječ o mogućnosti posjete ljekaru. Erektilna disfunkcija može biti indikator da se u tijelu odvija neki drugi patološki proces koji zahtijeva medicinsku pomoć. Prema stručnjacima, erektilna disfunkcija također može biti indikator dijabetesa, a dijabetes može onemogućiti da se penis ukruti.

Budite mu potpora

Može biti veoma stresno kada saznate da vaše zdravlje nije najbolje, posebno ako se radi o nekom ozbiljnijem poremećaju. Osim toga, muškarac se može osjećati manje muževnim kada ne uspije postići erekciju. Dozvolite da vaš odnos bude sigurno utočište u kojem partner svoje strahove i zabrinutosti može podijeliti s vama. Nemojte ga osuđivati ili učiniti da se osjeća izoliranim.

Napravite promjenu u spavaćoj sobi

Nemojte dozvoliti da vaše nezadovoljstvo eskalira iz razloga što bilo kakav otvoren sukob može u nekoj od opcija dovesti do stvaranja nestabilnosti u vezi. Objasnite svom partneru da ga podržavate i da nemate želju da ga mijenjate. Isto tako, nema razloga da se pribojavate kako će njegov problem spriječiti seksualno zadovoljstvo. Postoji puno seksualnih pomagala koja mogu učiniti da se oba partnera osjećaju seksualno zadovoljenim.