Sve češći problem
2

Četiri korisna savjeta za borbu protiv nemogućnosti zadržavanja urina

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Inkontinencija se u najkraćim crtama definira kao nemogućnost zadržavanja urina, bilo da je ona privremena ili trajna. Portal Health24 donosi četiri savjeta koji mogu biti od koristi svim onim ljudima koji se bore s ovim zdravstvenim stanjem.

Život s urinarnom inkontinencijom, bila ona privremena ili trajna, može u pojedinim trenucima biti izuzetno težak. Ovo stanje pogađa blizu 200 miliona ljudi širom svijeta, a žene imaju 25 posto veću šansu da dožive ovo stanje u odnosu na muškarce.

Inkontinencija se javlja kada se pojača pritisak na stomak, što dovodi do curenja urina. To može biti izazvano pretjeranom fizičkom aktivnošću ili jednostavno kihanjem i kašljanjem. S druge strane, urgentna inkontinencija je intenzivni nagon za mokrenjem bez mogućnosti da se potisne. Također, ovo stanje nerijetko može biti izazvano i stresom.

Urinarna inkontinencija utječe na ljude svakodnevno i u mnogim slučajevima se javlja tokom sna. Nemogućnost zadržavanja urina noću ili nikturija je najčešće oblik urinarne inkontinencije.

Tokom ležanja podignite noge

Oticanje nogu, stanje poznato kao periferni edem, može biti vezano za kongestivnu srčanu insuficijenciju koja se najčešće tretira lijekovima za izmokravanje, što povećava nagon za uriniranjem i što može u krajnjem slučaju pogoršati već postojeću urinarnu inkontinenciju. Podizanjem nogu dok ležite u toku dana omogućit ćete vodi da se iz perferije vašeg organizma preseli u centar tijela.

Vrijeme uzimanja lijekova

Općepoznato je da mnogi lijekovi imaju i određene neželjene efekte. Ako neki od neželjenih efekata lijeka koji uzimate uključuje i prekomjerno mokrenje, možda ćete trebati preispitati naviku uzimanja prije spavanja. Tačnije, ljekari preporučuju da je, ako uzimate diuretičnu pilulu, najbolje uzeti je popodne. Uzimajući terapiju u popodnevnim satima omogućavate organizmu da se oslobodi tečnosti prije nego što krenete u krevet.

Gazirana pića

Određena pića sadrže supstance koje nadražuju bešiku, što uzrokuje prekomjerno uriniranje. Pića poput citrusnih sokova, kafe, čaja, gaziranih pića i alkohola znaju dovesti do nekontroliranog nagona za mokrenjem.

Jednokratne pelene

Ako ste sve prethodne metode probali i ako nijedna nije dala željene rezultate, možda biste trebali razmisliti o upotrebi jednokratnih pelena. Iako je ova ideja pomalo zastrašujuća za mnoge, omogućit će vam dodatno vrijeme za spavanje, kao i zaštitu vašeg dušeka