Zdravlje
7

Čarobna formula za gubitak kilograma se krije u količini proteina

Klix.ba
Kad je u pitanju gubitak kilograma, većina ljudi se fokusira na količinu kalorija, ali tajna se zapravo krije na drugom mjestu. Prema mišljenju Alexandre Miller, korporativne dijetetičarke, fokus bi trebao biti na proteinima.

Naime, adekvatni proteini su jako bitni u procesu skidanja viška kilograma jer osjećaj sitosti traje duže, popravljaju mišićno tkivo i podižu nivo energije.

Miller ističe da su svačije tijelo i ishrana drugačiji, ali da su proteini čarobna formula jer vam mogu pomoći da se riješiti tvrdoglavih kilograma. Minimalna količina proteina za žene je oko 0,4 grama po kilogramu, a onima koje žele postati vitke Miller preporučuje povećanje unosa za 50 posto.

To znači da za svaki kilogram treba konzumirati oko 0,54 do 0,68 grama proteina svaki dan. Miller tvrdi da proteini zadržavaju mišićnu masu tokom skidanja kilograma, posebno kada se kombiniraju sa vježbama. Osim toga, omogućavaju bolju kontrolu nad apetitom. Međutim, ističe da je jako važno voditi računa i o izboru proteina jer nisu svi isti.

"Dakle, potrebno je tražiti proteine koji su bogati vitaminima, mineralima i drugim zdravim i hranjivim sastojcima", kazala je Miller.

U tom slučaju važno je da jedete nemasno meso, piletinu, bjelanca, mlijeko, ribu, te orašaste plodove i sjemenke. Također, ugljikohidrate je preporučljivo zamijeniti namirnicama kao što su maslinovo ulje, avokado, cjelovite žitarice i povrće.