Zdravlje
0

Čaj i kafa štite srce od bolesti

Sarajevo-x.com
Nova studija holandskih naučnika uzdrmat će temelje dosadašnjih jer tvrdi da čaj i kafa zapravo pomažu srcu da se izbori protiv bolesti. Ne kažu to Holanđani tek tako. Trinaest godina su istraživali ovu materiju, piše BBC.

Ukoliko pijete više od šest šolja čaja dnevno za trećinu ćete umanjiti šanse da vas pogodi srčani udar. Rezultati su to studije provedene nad 40.000 ljudi.

Konzumiranje dvije do četiri šoljice kafe dnevno također ima pozitivne učinke na zdravlje srca. Time se smanjuje rizik za 20 posto.

Kafa u teoriji može dovesti do povećanja holesterola, dok se bori s upalama povezanim sa srcem, ali naučnici tvrde da je ovo u principu dobra vijest za sve ljubitelje čaja i kafe.

Ono što svakako ne smijemo zaboraviti, bili kafa i čaj zdravi ili ne, je da zdravlje našeg srca prvenstveno zavisi od načina na koji živimo. Tako, naprimjer, samo jedna cigareta uz kafu u potpunosti poništava njenu korisnost, a ispijanje šolja i šolja čaja, dok istovremeno satima sjedimo pred TV-om i uopće ne vježbamo, nimalo neće koristiti srcu.