Razbijen mit
0

Čaj će, jednako kao i voda, spriječiti dehidriranje

Sarajevo-x.com
Stavite vodu za čaj, jer posljednja istraživanja pokazuju da je dobar za konzumiranje tokom ljetnih vrelina, zato što održava hidrataciju kao i voda.

Studija, koja je razbila mit da je čaj diuretik, je pokazala da ne djeluje na rad mokraćnog mjehura ništa više od vode.

"Ako želite popiti šoljicu čaja tokom vrućih ljetnih dana, učinite to. Šoljica čaja ima isti utjecaj na hidrataciju tijela kao i čaša vode", rekao je istraživač Carrie Ruxton.

Doktor Ruxton je zatražio od 21 muškarca da piju čaj ili čašu tople vode tokom perioda od 12 sati. Narednog dana oni koji su pili čaj dobili su vodu i obrnuto.

Nakon toga su im uzeti uzorci krvi i urina i odneseni na testiranje.

Rezultati koje je saopćilo Društvo nutricionista u Edinburgu pokazali su da muškarci koji su pili čaj nisu izgubili ništa više vode u organizmu od onih koji su pili vodu, čak naprotiv.

Postojala je jedino mala razlika u količini sodija i druge soli. Doktor Ruxton je rekao da je uvriježeno mišljenje da pijenje čaja povećava rizik od dehidracije zbog kofeina.

"Nova studija je pokazala da iza takve teorije ne stoji istina. Pijenje četiri šoljice čaja dnevno jednako će kvalitetno utjecati na hidrataciju organizma kao i voda. Količina urina bila je vrlo slična kod konzumenata vode i čaja, što potvrđuje da ne mokrimo više zbog čaja", rekao je Ruxton, piše "Daily Mail".