Prolongirani štetni efekti
0

Brza hrana sad, posljedice na kilažu i kasnije u životu

Sarajevo-x.com
Foto: Corbis
Foto: Corbis
Kratki periodi unošenja brze hrane mogu utjecati na tijelo da kasnije u životu bude sklonije dobijanju kilograma, tvrde švedski naučnici. Ako slomljeno srce liječite čokoladom ili sladoledom, kasnije u životu ćete možda baš zbog toga dobijati više kilograma.

Švedski naučnici su izvagali 18 mršavih, zdravih i aktivnih muškaraca i žena. Pola grupe jelo je samo brzu hranu, a druga grupa je zamoljena da udupla mjesečni unos kalorija.

Prva grupa je u prosjeku dobijala oko šest kilograma mjesečno. Šest mjeseci kasnije izgubili su većinu, ali ne i sve nakupljene kilograme.

Dvije i po godine kasnije oni koji su se prejedali bili su tri kilograma teži nego na početku eksperimenta, dok je druga grupa ispitanika zadržala svoju kilažu, navedeno je u žurnalu "Metabolizam i prehrana".

"Promjene u dobijanju na kilaži su veće nego što smo očekivali. Rezultati pokazuju da čak i kratak period u kojem jedete brzu hranu može imati dugoročne posljedice na vaše zdravlje", rekla je dr. Asa Ernesson, sa univerziteta na jugu Švedske.

Još uvijek nije poznato zašto ljudi koji se prejedaju brzom hranom pate od dugoročnih posljedica.