'Neočekivan' zaključak
0

Brza hrana je nezdrava

Sarajevo-x.com
Budući da je u sve većem broju zemalja brza hrana postala i dio kulture, zbog čega je i ugroženo cjelokupno zdravlje stanovnika naše planete, naučnici su po ko zna koji put odlučili istražiti efekte takve nezdrave hrane na organizam i evo šta su zaključili.

Tim istraživača sa Univerziteta Oxford proučavao je štakore pod niskokaloričnim režimom ishrane, te štakore koji su konzumirali nezdravu hranu bogatu masnoćama. Testovi su pokazali da je brza hrana uzrokovala oštećenja kratkoročne memorije kod štakora, kao i da su već nakon prva četiri dana mišići tih štakora bili manje sposobni da iskoriste kisik za stvaranje energije potrebne za vježbanje, što je dovelo do povećanja srčanog mišića.

Nakon devet dana, štakori koji su konzumirali nezdravu hranu pravili su više grešaka prilikom obavljanja određenih zadataka i trebalo im je više vremena da ih izvrše.

Naučnici su u mišićnim stanicama štakora također otkrili povišen nivo proteina koji smanjuje učinkovitost stanica prilikom stvaranja energije neophodne za trčanje.

"Zapadnjačke kuhinje su obično bogate masnoćama i povezane su sa dugoročnim komplikacijama poput pretilosti, dijabetesa i srčanog zastoja. Međutim, ne obraća se ni dovoljno pažnje na kratkoročne posljedice takve ishrane", objasnio je jedan od autora nove studije, Andrew Murray.

"Nadamo se da će naša otkrića pomoći ljudima da ozbiljno razmisle o smanjenju dnevnog unosa masnoće u vlastitoj ishrani, jer će se to odmah pozitivno odraziti na njihovo cjelokupno zdravlje i blagostanje", dodao je autor studije Gerald Weissmann u razgovoru za Daily Telegraph.