Rijedak fenomen
42

Britanka imala četiri pobačaja zbog alergije na spermu svog supruga

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Žena kojoj je rečeno da je njen sastav krvi isuviše sličan suprugovom, bila je alergična na njegovu spermu tako da nije mogla trudnoću uspješno privesti kraju.

Nakon četiri pobačaja, Kathryn Berrisford iz Derbyshirea morala je biti podvrgnuta tretmanu ubrizgavanja bijelih krvnih zrnaca svog partnera Jossa kako bi njeno tijelo prepoznalo i adekvatno prihvatilo njegovu spermu.

Tretman imunoterapijom leukocita omogućio je oplodnju njenih jajnih ćelija i njenu prvu trudnoću koju je uspješno privela kraju 2005. godine.

Kathryn Berrisford, koja je trenutno menadžer jedne klinike za vantjelesnu oplodnju, izjavila je za BBC da je to vrlo rijedak uzrok pobačaja, a žene su testirane samo ako su drugi razlozi vezani za spontani pobačaj isključeni kao opcija.

Ova 47-godišnjakinja je kazala da je primarni cilj vođenja klinike za vantjelesnu oplodnju da upozna buduće roditelje koji se nalaze u istoj situaciji u kojoj je i ona bila prije nekoliko godina da postoji tretman i da se efikasno liječi ovaj problem.