|

Britanci će testirati kubanske vakcine protiv raka pluća

Britanci će testirati kubanske vakcine protiv raka pluća
0
S
SRNA
26.11.2011. u 19:59
9
komentara
0

dijeljenja
Britanci će testirati kubanske vakcine protiv raka pluća
Britanski pacijenti će ovih dana uzeti učešće u testiranju kubanske terapeutske vakcine protiv raka pluća, prve takve vrste u svijetu, saopštio je Erik D'Hondt, direktor malezijske farmaceutske kuće "Bioven".
D'Hont, koji je na čelu kompanije zadužene za distribuciju ovog lijeka u Evropi, nije precizirao o koliko je britanskih pacijenata riječ.

Vakcinu, pod nazivom "CIMAvax-EGF", razvili su stručnjaci Centra za molekularnu imunologiju (CIM) u Havani na Kubi. U testiranju na više od 1 000 kubanskih pacijenata ova vakcina je dala dobre rezultate, javlja France press.

Zoraida Acosta Brook, istraživač CIM-a, ističe da su ona i njene kolege ohrabreni time što se pokazalo da ova vakcina produžava život i poboljšava njegov kvalitet čak i kod oboljelih od raka pluća u odmakloj fazi.

Cilj kubanskih istraživača je da od kancera naprave bolest koja ne napreduje, čak i kad ne može da se izliječi. Trenutno se potencijali vakcine "CIMAvax-EGF" ispituju i na oboljelima od raka materice, dojke i prostate.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...