Zdravlje
0

Brčko: Broj oboljelih od karcinoma u porastu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ferida Halilović, portparol Udruženja oboljelih od malignih bolesti "Brčansko srce" izjavila je da je za prvih šest mjeseci ove godine, na području distrikta, broj oboljelih od svih vrsta karcinoma povećan najmanje za oko 10 posto u odnosu na 2010.godinu.

"U porastu je broj oboljelih svih etiologija karcinoma, s tim da karcinom dojke prednjači. Nažalost, evidentno je i da od karcinoma obolijevaju više žene, i da mlađa populacija sada više strada.Naša najmlađa članica ima 28 godina", istakla je Halilović.

Kako je kazala, također je povećana i smrtnost oboljelih, što potvrđuje i podatak da je za tri i po godine svog postojanja, ovo udruženje izgubilo 17 članica.

Halilović je još naglasila, da je odnos udruženja i zdravstva distrikta jako zadovoljavajuće u odnosu na okruženje, te da oboljeli osim radio- terapije u Brčkom imaju sve što je potrebno.

"Udruženje očekuje i usvajanje Zakona o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti građana, gdje bi trebali biti usvojeni i naši zahtjevi, odnosno da oboljeli od karcinoma dobiju maksimalnu zdravstvenu zaštitu, palijatalnu njegu, hospis, te novčanu nadoknadu za tjelesno oštećenje, kao što je regulisano državnim zakonom i provodi se u FBiH i RS-u", dodala je Halilović.