Promocija zdravlja
78

Bosna Sunce Osiguranje: Klinički citolog Nina Jurić donosi impozantne podatke sa Poliklinike Sunce-Agram

Klix.ba
Prim. mr. sc. Nina Jurić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Specijalist kliničke citologije prim. mr. sc. Nina Jurić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Redovni godišnji sistematski pregledi, kojima se utvrđuje cjelokupno zdravstveno stanje, osnova su očuvanja zdravlja. Većina ljudi počela je shvatati važnost ulaganja u prevenciju svog zdravlja, jer bolje je, i u konačnici jeftinije, kako ističe specijalist kliničke citologije Poliklinike Sunce-Agram, prim. mr. sc. Nina Jurić, spriječiti bolest i na vrijeme je liječiti.

U nastavku kampanje Bosna Sunca Osiguranja pod sloganom "Živi zdravije i sigurnije uz Bosna Sunce Osiguranje i Polikliniku Sunce Agram", doktorica Jurić otkriva nam kako je program dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja usmjeren na prevenciju i rano otkrivanje bolesti kao bitan preduvjet uspješnog liječenja. Jurić se posebno osvrnula na prevenciju zdravlja žena i najčešće bolesti koje se javljaju u ovoj populaciji.

Značaj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja?

"Najčešći tumori kod žena su karcinom dojke i vrata maternice. PAPA test i mamografija su skrining testovi, ne dijagnostički testovi, što znači da žene bez simptoma trebaju biti testirane u određenim vremenskim intervalima, da bi se bolesti otkrile na vrijeme i uspješno liječile. Odlazak na redovni godišnji ginekološki pregled znači spašavanje ljudskog života", ističe doktorica Jurić.

Medicinske usluge i sistematski pregledi vezani za dobrovoljno zdravstveno osiguranje provode se putem Poliklinike Sunce-Agram u Sarajevu. Sistematski pregled, kao sastavni dio police, uključuje internistički pregled, EKG, RTG srca i pluća, pregled dojki (UZV i mamografija), UZV trbuha, ginekološki pregled i PAPA test, ginekološki UZV, UZV prostate i PSA, kao i laboratorijske pretrage.

"Ovim metodama mi želimo animirati zdrave žene da dođu na preglede. Postoji primarna i sekundarna prevencija. Primarnu prevenciju radimo u javnom zdravstvu, gdje kroz medije promoviramo zdravstvo. Mladi danas ranije stupaju u spolne odnose, tako da bismo čak i djeci u osnovnim školama što češće trebali držati predavanja kako da očuvaju svoje zdravlje", naglasila je Jurić.

U Poliklinici Sunce- Agram primjenjuju se minimalno agresivne metode liječenja promjena na vratu maternice, kao što su LLETZ konizacija i laser vaporizacija, tako da je na jednom mjestu pacijentici pružena kompletna obrada u smislu dijagnostike i terapije prekanceroznih i kanceroznih promjena vrata maternice.

"Naši statistički podatci govore o značaju prevencije raka vrata maternice jer je u Polikinici Sunce-Agram redovnim Papa testom otkriveno 2.738 prekanceroza CIN-a I te 828 CIN-a II i CIN-a III, dok je karcinom vrata maternice otkriven kod 80 pacijentica. Ovi podaci jasno govore koji je značaj u otkrivanju prekanceroza i sprječavanja razvoja karcinoma. Korist redovnog pregleda je nemjerljiva", kazala nam je Jurić.

Poliklinika Sunce-Agram je medicinski centar opremljen najsavremenijom medicinskom opremom koji svojim klijentima pruža maksimalan komfor te osigurava bržu, efikasniju i precizniju dijagnostiku. Uz stručni tim liječnika specijalista i vrhunskom medicinskom opremom, Poliklinika Sunce-Agram jamči Vam vrhunsku uslugu u ugodnim prostorima i u dogovoreno vrijeme.

"Rak se može dogoditi bilo kome i zato treba djelovati odmah. Odvojite vijeme za sebe i svoje zdravlje", poručila je doktorica Jurić.

U nastavku doktorica Jurić iznosi impozantne podatke koji dolaze iz Poliklinike Sunce-Agram, te pojašnjava koji su simptomi raka vrata maternice i dojke, te koliki je značaj redovnih ginekoloških, mamografskih i UVZ pregleda.

Rak vrata maternice

Šta je Papa test?

PAPA test je sigurna, neinvazivna medicinska pretraga koja se sastoji od uzimanja stanica sa cerviksa, vrata maternice, i prenošenja istih na staklo. Uzorak stanica za analizu uzima specijalist ginekolog. Stanice se posebno fiksiraju i obrađuju nakon čega ih analiziraju citotehnolog i klinički citolog u Odjelu za kliničku citologiju Poliklinike Sunce-Agram.

Kada početi sa prvim Papa testom?

Svaka žena kada postane seksualno aktivna ili navrši 18 godina treba obavljati redovne ginekološke preglede koji uključuju i PAPA test jednom godišnje, kontinuirano kroz cijeli život. Većina prekanceroznih promjena (CIN) sporo napreduje i zahvaljujući tome moguće ih je otkriti i liječiti prije nego razviju malignitet.

Šta uzrokuje rak vrata maternice?

Infekcija HPV virusom iz tzv. skupine visokog rizika povećava rizik razvoja karcinoma cerviksa, jer može uzrokovati promjene na stanicama koje se otkrivaju u PAPA testu. Većina spolno akitvnih osoba će se tokom svog života zaraziti HPV virusom, ali kod samo malog broja žena će se razviti rak vrata maternice.

Koji su simptomi raka vrata maternice?

Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Veoma važno je napomenuti da predstadiji raka vrata maternice ne pokazuju nikakve simptome bolesti. Napredne stadije bolesti najčešće prate nepravilna krvarenja.

Terapija prekanceroznih promjena vrata maternice?

Ukoliko promjena perzistira ili se pogoršava prema CIN-u II i III, potrebna je biopsija i patohistološka verifikacija. Umjerene CIN II ili teške CIN III promjene spadaju u skupinu prekanceroza, mogu se razviti u karcinom vrata maternice i zahtijevaju liječenje. Postoji više načina liječenja CIN-a i terapijski pristup je različit zavisno o stepenu promjene, lokalnom nalazu, veličini promjene, dobi pacijentice i broju poroda.

Rak dojke

Rak dojke otkriven u ranim stadijima je izlječiva bolest. Kod žena između 40 i 50 godina rak dojke uzrokuje veću smrtnost nego sve druge bolesti zajedno. Posljednjih tridesetak godina u svijetu je zabilježen porast broja oboljelih od raka dojke, ali se smrtnost nije značajno povećala. To se smatra posljedicom otkrivanja bolesti u ranijim stadijima, što poboljšava prognozu, te novoj grupi "pametnih" tj. ciljanih kemoterapeutika. Redovnim odlaskom na mamografske i UZV preglede u Poliklinici Sunce-Agram dijagnosticirano je 529 karcinoma dojke. Poslije obavljene dijagnostike pacijentice su upućene na daljnju obradu u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, tj. na tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Protokol preventivnih pregleda dojki?

U ranom otkrivanju raka dojke preporučuje se samostalni pregled dojki jednom mjesečno od prve mjesečnice, a ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje od 20. godine života. Ultrazvučna pretraga radiologu će pružiti dovoljno informacija, ali ako postoji bilo kakva dilema, on će vam preporučiti dodatnu obradu ili citološku punkciju, kako bi se i dio stanica od kojih se kvržica sastoji mogao pregledati. Radi se o minimalno invazivnoj dijagnostici koja je dovoljno brza i sigurna u postavljanju dijagnoze ili preporuci daljnjeg dijagnostičkog postupka. Pretraga traje od 10 do 15 minuta, a sama punkcija pod kontrolom UZV-a svega nekoliko sekundi.

Prva mamografija radi se u 40. godini, jednom u dvije godine, te jednom godišnje nakon 50. godine starosti. Ukoliko osoba ima dodatne faktore rizika za rak dojke, pojašnjava doktorica Jurić, preporučeno je obaviti inicijalnu mamografiju već nakon 35. godine starosti.