|

Bosanci i Hercegovci utjehu traže u čašici

Bosanci i Hercegovci utjehu traže u čašici
0
S
Sarajevo-x.com
15.2.2011. u 23:59
32
komentara
0

dijeljenja
Bosanci i Hercegovci utjehu traže u čašici Foto: Ilustracija
Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazali su da Bosna i Hercegovina prednjači na listi zemalja u kojima se najviše konzumira alkohol. U našoj zemlji osobe koje piju godišnje popiju u prosjeku 56 litara čistog alkohola, što je veoma zabrinjavajuće, jer je smrtnost od alkohola veća nego od side ili tuberkuloze.
Alkohol je glavni krivac za raspade brojnih porodica, za nasilje u porodici, kao i za delikventno ponašanje, no mali broj alkoholičara spozna svoju bolest i potraži pomoć.

Uglavnom sve krene od jedne čašice, zatim druge u kojoj utapaju tugu, treće u kojoj traže bijeg od stvarnosti, četvrte da bi zaboravili sve...

I tako uglavnom i bude. Alkoholičari zanemare porodicu, a da bi došli do novca za alkohol spremni su i ukrasti, a nerijetko se sve završi porodičnim nasiljem.

Mladi ljudi, pak, izgovore traže u tome što ih alkohol opušta, te tvrde da tako postaju društveniji, raspoloženiji i da lakše sklapaju poznanstva.

Bosanci i Hercegovci piju mnogo i piju žestoka pića

No, granica između čašice - dvije i ovisnosti o alkoholu je veoma tanka.

U Bosni i Hercegovini niko nije radio istraživanje o tome koliko građani naše zemlje piju, jer ne zaboravimo u našoj zemlji mnogi građani proizvode alkohol, što naravno nije ušlo u analizu SZO-a.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...