Zdravlje
0

Bolesna šestogodišnjakinja liječena vlastitim matičnim ćelijama

Sarajevo-x.com
Prije šest godina bračni par iz Portugala je odlučio da pri rođenju svoje kćerke pohrani njenu pupčanu krv u Cryo-Saveu. Ove sedmice djevojčica je liječena u SAD-u sopstvenim matičnim ćelijama.

Iako je ovo izvanredan medicinski događaj, više se ne može reći da je jedinstven, s obzirom da se autologne matične ćelije (sopstvene ćelije pacijenta) već redovno koriste u kliničkim ispitivanjima koja se hvataju u koštac sa rastućim brojem bolesti.

Cryo-Save, vodeća evropska banka matičnih ćelija, je do danas pohranila 175.000 uzoraka pupčane krvi, tkiva iz pupčane vrpce i masnog tkiva. Sva ova tkiva su bogata matičnim ćelijama što predstavlja ogroman potencijal za liječenje do sada neizlječivih bolesti.

Odluka pomenutog bračnog para da prezerviraju matične ćelije za svoju kćerku danas joj može potpuno izmijeniti život. Cerebralna paraliza je bolest poremećaja u funkcionisanju mozga, koji dovodi do brojnih problema, uključujući hendikep kretanja, podrhtavanje udova, spastičnost, napade epilepsije, poteškoće u učenju i razvoju i druge. Djeca sa cerebralnom paralizom zahtijevaju obrazovni program djece sa posebnim potrebama. Za ovu bolest, koja se javlja kod djece i od koje samo u Sjedinjenim Američkim Državama boluje skoro pola miliona ljudi, nema lijeka. Ljekari sa Univerziteta Duke trenutno izvode kliničko ispitivanje u okviru koga liječe djecu koja boluju od cerebralne paralize, a od kojih je sačuvana pupčana krv.

Pionirsko liječenje sopstvenim matičnim ćelijama

Djevojčica iz Portugale je trenutno na Univerzitetu Duke podvrgnuta liječenju sopstvenim matičnim ćelijama izdvojenim iz krvi pupčane vrpce. U pitanju je jednostavan i bezbjedan postupak gdje se matične ćelije daju pacijentu intravenozno. Djevojčica je već početkom sedmice primila prvu transfuziju. Zahvaljujući ovom načinu liječenja sopstvenim ili "autolognim" matičnim ćelijama, već kod nekoliko djece sa cerebralnom paralizom je došlo do značajnih napredaka.

Sve veći spektar bolesti koje se tretiraju autolognim matičnim ćelijama

Ovaj napredak jako raduje Arnouda van Tuldera, glavnog izvršnog direktora Cryo-Savea.

"Ponosan sam što smo opet u mogućnosti da promijenimo stanje stvari i utičemo na poboljšanje kvaliteta nečijeg života, kao što je to slučaj sa ovom djevojčicom. Sa zadovoljstvom mogu reći da se sve veći opseg bolesti liječi autolognim matičnim ćelijama. Ovo je svakako ohrabrujući podatak. Uzorci iz Cryo-Savea ispunjavaju sve visoke standarde za terapijske proizvode koje postavljaju bolnice. Naš prioritet je uvijek bio i ostaje da osiguramo kvalitetno uzimanje, transport, obradu i pohranjivanje uzoraka", kazao je Van Tulder.