Zdravlje
0

Bipolarna depresija i šizofrenija češće su kod osoba rođenih zimi

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osobe rođene u toku zimskih mjeseci češće pate od neuroloških poremećaja, uključujući ozbiljne probleme poput bipolarne depresije i šizofrenije. Razlog tome je utjecaj mjeseca rođenja na biološki sat, raspoloženje i ličnost.

Ovaj fenomen prvo je istraživan na životinjama koje nisu sisari, te je onda utvrđeno da postoje indirektni dokazi da se to dešava i sisarima. Najnovija istraživanja provedena na Univerzitetu Vanderbilt ukazuju da postoje jasna biološka objašnjenja da se problemi s biološkim satom dešavaju i ljudima.

Studija objavljena na stranici Nature Neuroscience na miševima je dokazala da oni koji se rađaju zimi, u razdoblju s manje dnevnog svjetla, u toku života imaju više problema s biološkim satom od svojih rođaka koji se rađaju ljeti.

Voditelj istraživanja Douglas McMahon objasnio je ovaj fenomen riječima: "Naš biološki sat mjeri dužinu dana i svoje ponašanje mijenja prema godišnjem dobu. Miševi rođeni zimi pokazuju prenaglašene reakcije na promjene godišnjeg doba, što je iznenađujuće slično reakcijama pacijenata koji pate od poremećaja uzrokovanog promjenom godišnjeg doba."

Ljudska bića su, naravno, mnogo kompleksnija od miševa, tako da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se dobio kompletan uvid u to zašto ljudi u zavisnosti od mjeseca rođenja boluju od pojedinih poremećaja i ozbiljnih oboljenja.