{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beba stara pet sedmica postala najmlađi donor bubrega

14.10.2013. u 18:27
2
14
Beba stara pet sedmica postala najmlađi donor bubrega
2
Beba stara pet sedmica postala najmlađi donor bubrega
Bolnica u kojoj je obavljena transplantacija
Beba stara samo pet sedmica postala je najmlađi donor organa u Velikoj Britaniji, a vjerovatno i u cijelom svijetu, spasivši ženu koja je umirala zbog zatajenja bubrega.
Dvadesetdvogodišnjakinja Samira Kauser je žena koju su spasili organi ove bebe. "Riječi ne mogu izraziti zahvalnost koju osjećam prema roditeljima ovog djeteta. Još uvjek sam živa, mogu nastaviti živjeti", kaže Kauser.

Beba donor je preminula nakon zatajenja srca, ali je istovremeno spasila drugi život.

"Oni su izgubili puno više nego što ja mogu shvatiti, njihova jedina utjeha je to što je neko drugi zahvaljujući njihovom djetetu dobio mogućnost da nastavi živjeti. To je ogroman dar", dodaje Kauser.

Sedmosatna transplantacija je izvedena u univerzitetskoj bolnici St. James u Leedsu, a obavio ju je hirurg Niaz Ahmad. Organi tako malog djeteta su uzeti prvenstveno zbog nedostatka donora, objasnio je Ahmed, prenosi Daily Mail.

Bubrezi su u potpunosti funkcionirali oko 37. sedmice u maternici, tako da ih je tehnički bilo moguće transplantirati u odraslu osobu.

Nakon što je beba početkom ove godine umrla zbog infekcije, objašnjava Ahmed, roditelji su ti koji su se javili i kazali kako žele da njihovo dijete bude donor bubrega koji su samo četiri centimetra dugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: