|

Australski istraživači na odličnom putu da pronađu lijek za alergiju na kikiriki

Australski istraživači na odličnom putu da pronađu lijek za alergiju na kikiriki
19
Klix.ba
18.8.2017. u 18:11
13
komentara
19

dijeljenja
Australski istraživači na odličnom putu da pronađu lijek za alergiju na kikiriki
Australski istraživači su možda konačno pronašli lijek za alergiju na kikiriki kod djece. U malom, ali dugotrajnom istraživanju instituta Murdoch Childrens, od alergije je izliječeno dvije trećine djece, a desenzibilizacija je trajala četiri godine.
Eksperimentalnom imunoterpijskom tretmanu bili je podvrgnuto 48 djece. Svakog dana tokom 18 mjeseci su dobijali probiotički tretman nazvan lactobacillus rhamnosus, s proteinima kikirikija ili placebom. Rezultati su pokazali da je 80 posto sudionika koji su konzumirali protein kikirikija moglo jesti ovu popularnu grickalicu bez ikakvih reakcija. Nakon četiri godine 70 posto sudionika je i dalje moglo jesti kikiriki.

"Ova djeca su mogla jesti kikiriki, a da nisu morali primjenjivati bilo kakav program unosa kikirikija nakon što je liječenje završeno", kazala je autorica istraživanja Mimi Tang.

Oko jedan posto svjetske populacije ima alergiju na kikiriki. To je jedna od najozbiljnijih alergija na hranu i najčešći uzrok anafilaksije, što je alergijska reakcija koja ugrožava život. Alergija na kikiriki je najčešći uzrok smrti uzrokovane hranom u zapadnom svijetu.

"U našem istraživanju su učestvovala djeca koja su izbjegavala kikiriki u svojoj ishrani, bili su jako oprezni i anksiozni. Mnoga djeca su na kraju liječenja mogla živjeti normalno, kao djeca koja nemaju alergiju na kikiriki", kazala je Tang.

Probiotici mijenjaju način na koji imunološki sistem tijela reaguje na alergen s ciljem izgradnje tolerancije tokom vremena.

"Probiotik generiše zaštitnu ili tolerantnu reakciju, a ne alergiju", objasnila je doktorica Tang.

Vjeruje da bi se ista praksa mogla primijeniti i na druge alergije na hranu.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...