Svjetski dan astme
0

Astma posebno učestala kod djece

FENA
Astma je hronična upalna bolest disajnih puteva u čijoj osnovi je pojačana podražljivost disajnih puteva što dovodi do nedostatka daha, stiskanja u grudima i dugotrajnog kašlja naročito noću ili rano ujutro, a ukoliko se ne kontrolira može dovesti do trajnog oštećenja disajnih puteva.

Ovo je, u povodu Svjetskog dana astme koji se obilježava danas, novinarima u Sarajevu kazao dr. Sarija Agić, specijalist za plućne bolesti iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš."

Ta vrsta bolesti je česta, a posebno učestala kod djece zbog čega je važno dijete zaštititi od čestih prehlada jer se tako oštećuju dišni putevi. U KS-u ne postoje tačni podaci o učestalosti astme kod stanovništva stoga što postoje različiti kriteriji u dijagnostici.

Astma je nasljedna bolest, a na pojave te bolesti utječu i vanjski faktori koji nastaju udisanjem prašine ili putem hrane. Problemi s astmom, kod većine ljudi, najčešći su u proljeće kad je učestala pojava polena u zraku.

Redovnim uzimanjem lijekova i zdravim načinom života astma se može kontrolirati, što je označeno veoma važnim jer ukoliko se bolest drži pod kontrolom oboljeli mogu doživjeti duboku starost.

Svjetski dan astme ove godine se obilježava pod motom "Vi možete kontrolirati svoju astmu“, a tim povodom su respiratorno udruženje u BiH i GlaxoSmithKline - Predstavništvo u BiH za građane organizirali javno mjerenje plućne funkcije (spirometrija). Iste akcije sutra će biti organizirane u Tuzli i Mostaru.