Iz američkih laboratorija
0

Aspirinom protiv ciroze jetre?

Sarajevo-x.com
Američki ljekari i naučnici smatraju da bi dnevna doza Aspirina mogla preventivno djelovati na oštećenja jetre koje uzrokuje prekomjerno uzimanje paracetamola i alkoholnih pića, piše BBC.

U novom istraživanju naučnog tima s prestižnog američkog Univerziteta Yale dokazano je da aspirin uveliko smanjuje stopu smrtnosti kod laboratorijskih miševa kojima je prethodno data smrtonosna doza paracetamola.

Ljekari vjeruju da Aspirin djeluje antiupalno na patogene promjene jetre, no britanska organizacija 'British Liver Trust' rekla je da je rano govoriti o tome da bi ista stvar pomogla čovjeku.

Samo u Velikoj Britaniji svake godine oko 100 ljudi umre od posljedica ciroze jetre uzrokovane alkoholizmom i pretjeranim uzimanjem paracetamola čija aktivna supstanca acetominofen oštećuje jetru.

Laboratorijskim testovima dokazano je da aspirin smanjuje smrtnost miševa kojima je ubrizgana smrtonosna doza ove suspstance. Aspirin, na neki način, blokira hemijske receptore u ćelijama jetre i tako sprečava njeno oštećenje.

Ova studija, objavljena u naučnom magazinu 'Journal of Clinical Investigation', potvrdila je također da Aspirin smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka, učestalost srčanih i moždanih udara, smanjuje rak dojke uzrokovan estrogenom, preventivno djeluje kod napada astme, smanjuje rizik od tromboze vena i postotak pobačaja, te usporava razvoj očne katarakte.

Zdravstvene organizacije upozorile su da bolesnici od čira na želucu i gastritisa ne smiju uzimati aspirin zbog mogućnosti stomačnog krvarenja.