Novo američko otkriće
0

Aspirin spriječava povratak raka dojke?

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U studiji "Nurses Health" koju je uradio Univerzitet California, objavljeno je da kod žena kojima je dijagnosticiran rak dojke aspirin smanjuje rizik od povratka tumora. Naime, dovoljno je dva puta u sedmici uzeti po dva aspirina, da bi se rizik od ponovnog obolijevanja smanjio za 60 posto. Međutim, američki istraživači upozoravaju da su rezultati studije još uvijek preliminarni.

Mnogi su bili iznenađeni ovim rezultatima zato što su ranije studije pokazale da redovno uzimanje aspirina nema veze sa smanjenjem rizika od povratka raka dojke.

Autori ove studije izrazili su svoje iznenađenje, ali smatraju da su ovi rezultati vrijedni pažnje i detaljnijeg ispitivanja.

Dr. John Glaspy, specijalista za rak dojke sa Univreziteta California, smatra da su rezultati istraživanja zaista zanimljivi.

"Ukoliko se ovo pokaže kao istina, onda smo dobili lagano, sigurno i jeftino rješenje za sve žene koje su imale rak dojke. Međutim, treba biti oprezan jer ne bi bio prvi put da dođe do greške u procjeni", rekao je dr. Glaspy za Los Angeles Times.

Bez obzira na njegovu efikasnost doktori upozoravaju da žene ne uzimaju aspirin, jer to može utjecati na njihovu standardnu terapiju tokom liječenja raka dojke.

Postoji osnova za ovo istraživanje, a to je povezanost metastaze i aspirina. Naime, metastaza je povezana sa upalom ili inflamacijom, a aspirin reducira upalu. Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da aspirin blokira rast kancerogenih ćelija, te stimuliše imunološki sistem da se bori protiv protiv njih.

Žene koje su dva puta sedmično uzimale po dva aspirana, imale su 60 posto manje šansi da se ponovo razbole, a rizik da će umrijeti od raka dojke bio im je smanjen za 71 posto, rezultati su ove studije.