{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Arsen i vitamin A mogu izliječiti leukemiju

S
17.2.2009. u 19:34
0
1
Arsen i vitamin A mogu izliječiti leukemiju
0
Arsen i vitamin A mogu izliječiti leukemiju
Neki pacijenti koji boluju od leukemije i drugih rijetkih bolesti krvi i koštane srži uspješno su izliječeni kombiniranom terapijom arsena i vitamina A, stoji u dugogodišnjoj studiji provedenoj u Kini.
U članku objavljenom u naučnom magazinu 'Proceedings of the National Academy of Sciences' ljekari su iznijeli rezultate liječenja krvnih bolesti putem kombinirane terapije arsenom i vitaminom A.

Od 85 pacijenata koji su u dugom periodu od 70 mjeseci uzimali ovu terapiju, čak 80 njih se potpuno oporavilo.

Nakon završetka terapije, pacijenti su imali dozvoljene količine arsena u krvi, nije bilo recidiva raka, niti su imali srčanih ili dišnih tegoba, što ukazuje na pouzdanu sigurnost kombinacije lijekova, tvrde ljekari.

Vitamin A i prije je bio istican kao značajan faktor u borbi protiv raka, no ovo je prvi put da se pokazao efektivnim 'na duge staze', dok je arsen 2000. godine uvršten na listu dozvoljenih lijekova za liječenje leukemije i sličnih bolesti krvi.

Arsen je hemijski element, metaloid, u zemljinoj kori zastupljen u nekoliko minerala.Nekoliko enzima koji su neophodni za život sadrže arsen.

Arsen je jedan od mikroelemenata i njegova minimalna dnevna količina je veoma niska 0,04 mg. Neka jedinjenja arsena vrlo su otrovna, dok druga već nekoliko stotina godina služe kao lijek protiv određenih bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: