Zdravlje
0

Arhitektica Narcisa Turković osmislila prvu bh. bojanku za odrasle

Piše: A. P.
Inspirisana sve većom popularnošću bojanki za odrasle širom svijeta, Narcisa Turković odlučila je osmisliti i jedno domaće djelo koje će služiti poticanju kreativnosti i smanjenju stresa.

Ovih dana je njeno djelo izašlo iz štampe, a u razgovoru za Klix.ba ova magistrica arhitekture je otkrila kako je došla na ideju njegove izrade.

"Bojanke za odrasle su trenutno hit u svijetu. Mnogo sam istraživala koliko su korisne za naše zdravlje i htjela da postanem dio tog čarobnog svijeta bojenja. Pokušala sam naći bojanku u našim knjižarama te se na kreativan način odmarati, a pri tome pozitivno doprinijeti svom zdravlju. Nisam je uspjela pronaći i još su me svi čudno gledali", ispričala je Turković.

Čarobni svijet boja

Ipak, to je nije obeshrabrilo već je počela sama dizajnirati crteže koje je kasnije bojila.

"Mislila sam da će to završiti na svega nekoliko crteža, ali sam uživala u crtanju i nastavila dok nisam dobila više od 30 dizajniranih crteža za bojenje. Tek tada je nastala ideja da crteže pretvorim u knjigu kako bi i drugi poput mene mogli konačno pronaći tu knjigu u knjižarama", istakla je Narcisa.

Svoje djelo je nazvala "Bojanka za odrasle - Kreativna antistres terapija", a njena distribucija još uvijek je u toku. Sadrži više od 30 crno-bijelih crteža, a autorica kaže da u knjizi ima za svakoga ponešto - od cvjetnih do apstraktnih šara za bojenje i uživanje.

Crteži inspirisani različitim kulturama

S obzirom na to da je Narcisa mnogo putovala i živjela u Maleziji, Egiptu, Južnoj Africi i Saudijskoj Arabiji, te Njemačkoj, gdje je završila magistarski studij na univerzitetu Bauhaus, njeni crteži su uglavnom inspirisani iskustvima iz različitih kultura, umjetnosti i arhitekture.

O meditativnim prednostima bojenja kod odraslih osoba govorili su mnogi stručnjaci, a tutoriali za početnike mogu se naći i na YouTubeu.

"Početak je lak - uzmite bojice, flomastere ili vodene bojice, isključite TV, telefon i računar, prestanite razmišljati o svemu što u vama uzrokuje stres i uđite u svijet bojenja u kojem možete biti kreativni uz vrlo malo truda. Prema raspoloženju izaberite nekoliko različitih nijansi za jedan crtež i stvarajte vlastito umjetničko djelo. Uz bojenje možete slušati muziku ili neko predavanje, sami birajte nešto što na vas djeluje pozitivno", Narcisini su savjeti.