Novo istraživanje
7

Apple Watch bi mogao biti koristan u otkrivanju vodećeg uzroka srčanog udara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Apple Watch mogao bi postati učinkovit alat u detekciji jedne od najčešćih srčanih mana, oblika aritmije koji se zove fibrilacija atrija, kazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Naučnici Odsjeka za kardiologiju Univerziteta Kalifornija u San Francisku, zajedno sa developerima aplikacije za zdravlje srca Cardiogram, proveli su istraživanje pod nazivom mRythm s ciljem utvrđivanja može li Apple Watch biti koristan u ranoj detekciji oblika aritmije. Rezultati su bili izuzetno pozitivni.

Firbilaciju atrija teško je prepoznati u ranoj fazi bez pravilnog tretmana, a može dovesti do srčanog udara. U SAD-u otprilike 100 hiljada ljudi umre svake godine od srčanog udara uzrokovanog posljedicama fibrilacije atrija. U istraživanju je sudjelovalo 6.158 korisnika aplikacije Cardiogram, koja je pratila njihov rad srca, a podaci su potom uneseni u algoritam kako bi se detektirala specifična varijabilnost otkucaja srca vezana uz fibrilaciju atrija.

Tim znanstvenika potom je koristio sistem umjetne inteligencije koji je skenirao prikupljene informacije i bilježio svako pojavljivanje varijabilnosti otkucaja srca kakva su prisutna kod fibrilacije atrija, te uspio točno prepoznati srčanu manu u visokih 97 posto slučajeva.

Jedan od glavnih programera aplikacije Cardiogram Avesh Singh tvrdi da ovakvi pozitivni rezultati dokazuju kako se nosiva tehnologija, poput Apple Watcha, može koristiti za uspješno otkrivanje bolesti.

"U budućnosti, medicina bi se mogla povezati s aplikacijama poput Cardiograma i služiti ne samo za otkrivanje raznih bolesti u ranijim fazama, već i pomoći pacijentima pri oporavku", kaže Singh.

Voditelj istraživanja Dr. Gregory M. Marcus za Mashable je izjavio kako je potrebno nastaviti saradnju između proizvođača smartwatcheva i znanstvenika kako bi se mogla provoditi daljnja uspješna klinička istraživanja o korištenju aplikacija s ciljem prevencije oboljenja.