Zdravlje
1

Anoreksične djevojke imaju crte autizma

FENA
Naučnici koji proučavaju djevojke s poremećajem prehrane, anoreksijom, utvrdili su da se kod njih mogu pronaći crte autizma češće nego kod prosječne populacije, što je saznanje za koje se nadaju da bi moglo pomoći anoreksičnima da prevladaju svoju bolest.

Studija jednog od vodećih stručnjaka za autizam Simona Barona-Cohena iz Centra za istraživanje autizma pri univerzitetu u Cambridgeu pokazala je da u usporedbi s tipičnim djevojkama, one s anoreksijom imaju natprosječi broj autističnih osobina.

Kod njih je pronađen natprosječni interes za sistem i red, a mali nivo empatije - što je profil sličan, ali manje izražen, onima s autizmom. To pokazuje da dva poremećaja mogu imati zajedničke faktore, rekao je Baron-Cohen.

Tradicionalno, anoreksiju se smatralo isključivo poremećajem prehrane. To je razumljivo, budući da opasno niska težina i rizik pothranjenosti ili čak i smrti moraju biti najviši prioritet. Međutim, ovo novo istraživanje sugerira da ispod površinskog ponašanja, um osobe s anoreksijom može dijeliti puno s umom osobe s autizmom, rekao je.

U Sjedinjenim Američkim Državama jedno dijete od 50 djece školske dobi ima dijagnozu autizma, dok ih je u Evropi manje. Dijagnozu pretežno imaju dječaci.

Međutim, Bonnie Auyeung, koja je radila s Baronom-Cohenom na posljednjem istraživanju, kazala je da je moguće da se previdi broj ženskih osoba s autizmom jer se kod njih prvo uoči anoreksija.