Istraživanje
21

Anoreksičari pogrešno procjenjuju svoja tijela zbog greške u mozgu

Klix.ba
Kada se osobe koje boluju od anoreksije pogledaju u ogledalo, uvjerene su da je njihovo tijelo puno krupnije nego u stvarnosti.

Zbog toga konstantno pokušavaju održavati što manju kilažu izgladnjujući se ili vježbajući. Naučnici su sada otkrili da anoreksičari pogrešno procjenjuju sebe zbog greške u mozgu.

Istraživači na Ruhr univerzitetu u Bochumu u Njemačkoj proučavali su mreže u mozgu koje postaju aktivne kada vidimo odraz svoga tijela.

Oni su pitali deset anoreksičnih i 15 zdravih žena da na osnovu fotografija različitih figura ocijene koja bi najbolje odgovarala njihovom obliku tijela.

Dok su zdrave ispitanice sebe ocijenile mršavijima nego što to jesu, one s poremećajima prehrane sebe su doživljavale debljima.

Dok su ispitanice posmatrale fotografije silueta, ljekari su magnetnom rezonancom skenirali njihove mozgove. Nakon toga su analizirali dva područja mozga zadužena za percepciju naših tijela.

Utvrdili su da je veza između ta dva područja puno slabija kod anoreksičnih ljudi zbog čega sebe ne doživljavaju na pravi način.