Podizanje svijesti
109

Ana Bavrka i Emela Burdžović poručile ženama: Uzmite minutu i pregledajte svoje grudi

Piše: S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tokom mjeseca oktobra koji je poznat kao mjesec borbe protiv raka dojke kompanija Avon je pokrenula interesantnu kampanju "Minuta za sebe" posvećenu podizanju svijesti o ovoj opakoj bolesti, ali i važnosti samopregleda i pregleda dojki. U sklopu ove kampanje Avon je udrženju Novi pogled donirao 25.000 KM.

Kampanji u kojoj je privlačna snaga clickbait naslova iskorištena u plemenite svrhe, pridružile su se Ana Bavrka, Emela Burdžović i Aida Bukva.

Kratki clickbait naslovi iskorišteni su za članke u medijima kako bi se privukla pažnja, a klik na video unutar članka otkrio je nešto potpuno drugačije, poruku koja je jednostavna: "Uzmi minutu za sebe i obavi samopregled!"

Za učešće u kampanji Ana i Emela odlučile su se prije svega jer smatraju da je to njihova dužnost, da kao javne osobe govore o ovoj bolesti kako bi se ona na vrijeme otkrila. Osim toga i Ana i Emela u svom su bliskom okruženju imale osobe koje su se borile s ovom zloćudnom bolešću.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Ja imam 39 godina, imam puno prijateljica oko sebe od kojih su neke nažalost izgubile bitku protiv raka dojke, a s druge strane imam puno onih primjera osoba koje su zahvaljujući pregledima i samopregledima prevenirale najozbiljnije moguće posljedice, zbog toga sam i podržala ovu kampanju i ovo je mala stvar koju možemo napraviti", rekla je Emela.

Ana Bavrka je zbog ove zloćudne bolesti izgubila baku za koju je bila mnogo vezana i po kojoj je dobila ime.

"Svoju pokojnu baku voljela sam najviše svijetu. Ona je oboljela od raka i tek kada sam nju izgubila shvatila sam koliko je taj rak jedna teška bolest koja ne bira ni koga će, ne bira kada će i uzima mahom. I onda sam shvatila da ja želim svoj život posvetiti zdravom načinu života i da kroz taj zdravi način života djelujem na ljude i da im govorim da čuvaju zdravlje, jer je to jedino što vam u životu treba", ispričala je Ana svoju priču.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Napomenula je i kako ju je Avonova kampanja promijenila i pokrenula da se malo trgne i više brine o svom zdravlju.

"Prvo sam pomela ispred svoga praga pa tek onda počela da metem tuđe. Zato svako jutro prije tuširanja obavim samopregled. To je samo 60 sekundi vašeg vremena, manje od pola pjesme koju ujutru slušate kada se probudite", kazala je Ana i ukazala na važnost samopregleda.

Rak dojke je veoma važna tema i zbog toga se o njoj mora govoriti. Isto tako važno je i da muškarci budu svjesni jer rak dojke nije samo ženska priča.

"Ovo je priča svih nas zato što je ovo bolest koja ne bira. Sutra to mogu biti i vaše majke, sestre i kćerke. Na koncu imamo i muškaraca koji obolijevaju od raka dojke, manji je to procent, ali postoje. Mislimo na sebe. Stvarno je to minuta, s obzirom na to koliko uzaludnih minuta potrošimo dnevno", rekla je Emela.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U sklopu kampanje "Budi zdrava" Avon je udruženju Novi pogled donirao 25.000 KM za dalju borbu protiv ove opake bolesti, koje će biti usmjerene u edukacije mlađe populacije kako bi se na vrijeme educiralo što više mladih ljudi koji će svoje novostečeno znanje moći uvijek koristiti.

"Vjerujemo da ćemo zahvaljujući donaciji koja nam je danas uručena zaista učiniti mnogo toga kako bi naša poruka o bitnosti samopregleda i pregleda dojki dosegla što veće broj mladih. Zahvaljujemo Avonu na dugogodišnjoj podršci i globalnom zagovarnju dobrobiti žena", kazala je Maja Memić, predsjednica udruženja Novi pogled Mostar.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Inače ovo nije Avonova jedina kampanja u borbi protiv raka dojke, a do sada su svojim projektima prikupili značajna sredstva koja su donirana bolnicama širom naše zemlje.

Treba podsjetiti da BiH još uvijek nema nacionalni registar oboljelih od raka dojke. A prema nezvaničnim podacima koje udruženja oboljelih od raka dojke prikupljaju na osnovu podjele paketića takozvane prve pomoći ženama koje se suoče s ovom teškom dijagnozom, oboljelih je bilo 1350.